Najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji kwadratowej.
xxx: Napisz wzór funkcji kwadratowej wiedząc, że do jej wykresu należy punkt A(−1, −2) i dla x = 1
funkcja osiąga wartość największą równą 2.
Probowalem to robic z postaci kanonicznej funkcji, ale "a" mi ciagle "0" wychodzi i nie wiem co
dalej
11 gru 20:06
Bleee:
Skoro masz maksimum dla x=1 to funkcja jest postaci :
y = a(x−1)2 + 2
Gdzie a<0
Wstawiasz współrzędne punktu i wyznaczasz a
11 gru 20:08
xxx: To dobra, wyszlo a = −1. Co teraz, jak znalezc b oraz c?
11 gru 20:11
Bleee:
Przecież to jest KONIEC ZADANIA
11 gru 20:12
Eta:
y= −(x−1)2+2 ⇔y= −x2+2x+1
a= ... b=..... c=....
11 gru 20:13
xxx: Dzieki, teraz juz wiem jak to sie robi
11 gru 20:16
Eta:
11 gru 20:20