zadanie
krasnal: jak rozwiązać takie zadanie?
||x+2|+3| > 3
proszę o pomoc
11 gru 19:33
PW: A co tu rozwiązywać? Lewa strona jest liczbą większą od 3 z jednym wyjątkiem: kiedy |x+2| = 0.
11 gru 19:38
Jerzy:
To wyższa szkoła jazdy

, ale nadal trzeba rozwiązać równane: |x + 2| = 0
11 gru 19:42
krasnal: Ale jak to rozpisać? Czy wystarczy tyle co podaliście?
11 gru 19:46
Jerzy:
|x+2| + 3 > 3 lub |x+2| < −3 ..... ilicz dalej.
11 gru 19:49
Jerzy:
I pamiętaj,że: |x| ≥ 0 dla dowolnego x.
11 gru 19:50
krasnal: Nadal coś źle mi wychodzi... Mógłby ktoś to rozpisać? bo lepiej mi zrozumieć na rozpisanym
przykładzie
11 gru 20:02
Bleee:
Zauważ że |x+2| ≥ 0
Wiec |x+2| +3 ≥ 3
Wiec | |x+2| + 3 | = |x+2| + 3 ≥ 3
Wiec kiedy zadania nierówność NIE BEDZIE spełniona
11 gru 20:05
Bleee:
To zadanie jest na SPOSTRZEGAWCZOŚĆ

Gdybyś to zauważył, to zadanie zrobiłbys w 30 sekund
11 gru 20:06
Jerzy:
Kuźwa.... skup się! |x + 2| < −3 (nigdy !) , |x + 2| > 0 zawsze dla x ≠ −2
11 gru 20:07
PW: To było dawno temu i nieprawda. Swoim uczniom mówiłem:
− Nie rzucaj sie na rozwiązywanie jak szczerbaty na suchary.
Najpierw popatrz przez parę chwil − a może rozwiązanie jest oczywiste?
11 gru 20:12