Cialo liczbowe
kasia: Czy zbiór liczb naturalnych jest ciałem? Ktoś na grupie odpowiedział mi, że nie. Jednak zbiór
liczb naturalnych spełnia akdjomaty ciala..
11 gru 20:54
6latek: Czy w liczbach naturalnych sa wykonalne wszystkie 4 dzialania ?
11 gru 20:56
ABC: Kasia a jaki jest odwrotny element do liczby 5 , która jest naturalna? a element przeciwny do
liczby 7?
to nawet pierścień nie jest
11 gru 20:57
kasia: No właśnie jak to jest z tymi 4 działaniami?
Czy dzielenie kryje się pod elementem odwrotnym, a odejmowanie pod przeciwnym? Bo w założeniu
mamy ze to zbiór, gdzie wykonalne jest dodawanie i mnożenie. Ale jednak gdy sprawdzamy czy
zbiór jest ciałem, to sprawdzamy czy te działania są w nim wykonalne.
11 gru 21:00
kasia: Pisząc na koncu "te działania " miałam na myśli wszystkie 4.
11 gru 21:01
PW: kasiu, a obiecałaś poczytać
382314
11 gru 21:03
kasia: I mam w definicji ze zbiór {0,1} z działaniami: mnożenie i dodawanie, jest ciałem. A nie mam
przecież elementu przeciwnego do 1 w tym zbiorze.
11 gru 21:03
6latek: 20−25 czy to jest liczab naturalne ?
| 5 | |
| to jest liczba naturalna ? |
| 16 | |
W liczbach naturalnych wylonalne jest tylko dodawanie i mnozenie
11 gru 21:04
kasia: Tak,ale jednak skupilam się na materiałach, które mamy od naszego profesora.
11 gru 21:04
ABC: Kasia ale pewnie w tym {0,1} masz 1+1=0, więc przeciwnym do 1 jest 1
to są ciała Z
p gdzie p liczba pierwsza ale to inna bajka inne działania
11 gru 21:07
kasia: Ale nic nie jest wspomniane o tym, co piszesz ABC. Nie mieliśmy pojęcia grupy, tylko od razu
ciała. I w aksjomatach ciężko mi zauważyć, że wymagane tam są 4 działania. Stąd moje pytanie
czy odejmowanie i dzielenie kryją się odpowiednio w elemencie przeciwnym i odwrotnym?
11 gru 21:10
ABC: Kasia ,tak, można powiedzieć że się kryją : a−b= a+(−b) , a/b=a*(1/b)
11 gru 21:16
kasia: Pięknie dziękuję za pomoc!
11 gru 21:17