URL i baza
Adrian: Muszę wyznaczyć wymiar i bazę przestrzeni rozwiązań układu równań
4x+3y+5z+7u=2
2x−y+z+3u=4
z+2y+2z+2u=−1
3x+y+3z+5u=3
11 gru 11:15
jc:
I = III + IV
II= III − IV
Zostawiamy III i IV
x+2y+2z+2u=−1
3x+y+3z+5u=3
IV ←IV−3*III
x+2y+2z+2u=−1
−5y−3z−u=6
Możesz przyjąć jako parametry z i y. Wtedy
u = −6−5y−3z
x= .... (jak wyznaczysz, dokończę)
Zbiór rozwiązań jest 2 wymiarową przestrzenią afiniczną.
11 gru 16:38
Adrian: Udało mi się wyznaczyć wychodzi
przyjąłem za parametry u i z
(x,y,z,u)
Dostaje wtedy
| | −7z−9u+1 | | −z−u−6 | | −7 | | −3 | |
( |
| , |
| , z,u )=z( |
| , |
| ,1,0) + |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | −9 | | −1 | | 1 | | −6 | |
u ( |
| , |
| ,0,1)+( |
| , |
| ,0,0) |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
jest to dwu wymiarowa przestrzeń afiniczna tak jak powiedziałeś i moje pytanie dlaczego
afiniczna ?
Co by było gdybyśmy nie mieli wyrazów wolnych tzn. Każde równanie było przyrównane do 0
Ćwiczeniowiec powiedział mi że w tym zadaniu nie ma bazy więc nie można mówić o wymiarze
wiesz może o co mu mogło chodzić ?
11 gru 18:21
ABC: afiniczna dlatego że nie jest zaczepiona w zerze, gdyby nie było wyrazów wolnych to byłaby
zaczepiona w zerze i stałaby się podprzestrzenią liniową
11 gru 18:24
Adrian: Dobrze zatem baza jest to "to" co zapisałem wyżej a jej wymiar to dwa zgadza się ?
Gdyby była to podprzestrzeń liniowa czyli tak jak napisał @ABC bez wyrazów wolnych to baza była
by
taka sama bez wyrazów wolnych a jej wymiar również dwa ?
11 gru 18:26
ABC: to jest kwestia umowy wydaje mi się , może twój ćwiczeniowiec uznaje tylko "czyste"
podprzestenie liniowe, wymiar będzie 2 obojętnie gdzie zaczepiona, tylko że suma dwóch
elementów z afinicznej nie musi należeć do afinicznej i może dla niego to decyduje
11 gru 18:33
jc: Jak lubisz ułamki ...
Dokończę swoje rozwiązanie.
x=13+8y+4z
y= parametr
z=parametr
u=−6−5y−3z
(x,y,z,u) = (13,0,0,−6) + y(8,1,0,−5) + z(4,0,1,−3)
To nie jest przestrzeń liniowa. To jest przesunięta przestrzeń liniowa,
czyli przestrzeń afiniczna (taka nazwa).
Można mówić o bazie i wymiarze przestrzeni afinicznej, to baza i wymiar przestrzeni
liniowej, która zostaje przesunięta (o ile się tak umówimy).
11 gru 18:36
Adrian: @ABC @jc wszystko jasne
bardzo dziękuję za pomoc sporo się nad tym głowiłem i nie mogłem zrozumieć mojego prowadzącego
jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc
11 gru 18:38