oblicz granice
neb: Cześć, mam problem z zadaniem − Byłbym bardzo wdzięczny na nakierowanie z której strony mógłbym
to ugryźć
lim x−−>oo+ (2x+32x+1)x+1
11 gru 21:45
6latek:
Jedziesz na granice z liczba e
11 gru 21:47
ABC: | | 1 | |
gryź to w stronę limx→+∞(1+ |
| )x=e |
| | x | |
11 gru 21:49
Leszek: | | 2x+1 +2 | | 2 | |
Przeksztalcenie ( |
| )x+1 = ( 1 + |
| )x+1 |
| | 2x+1 | | 2x+1 | |
| | 2 | | 1 | |
Podstawienie |
| = |
| , oraz x= 2t −1 |
| | x+1 | | t | |
11 gru 21:53
neb: Okej, dziękuję bardzo!
11 gru 21:54
ZawszeDoGóry: Czy wyjdzie e2 ?
11 gru 22:00
neb: Mi wyszło e, bez kwadratu
11 gru 22:02
ABC: powinno wyjść e
11 gru 22:05
Leszek: Wynik = e2
11 gru 22:13
Bleee:
Leszek... Bez kwadratu.
11 gru 22:14
Bleee:
Źle Podstawiasz... W mianownik masz 2x+1
11 gru 22:15
Leszek: Ciag dalszy moich przeksztalcen :
| | 1 | |
lim (1+ |
| ) t+ 0,5 = e , dla t→ ∞ |
| | t | |
| | 2 | | 1 | |
Sorry o godz 21.53 pojawil sie blad w druku ,powinno byc : |
| = |
| |
| | 2x+1 | | t | |
Czyli x= t− 0,5
11 gru 22:23