analityczna
Jan: Witam. Mam takie zadanko. Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A i prostą L.
Prosta jest podana w postaci
krawędziowej.
Ja to robie tak: Najpierw odczytuje dwa wektory z rownania prostej ( wektory prostopadle do
prostej). Nastepnie je mnoze i otryzmuje wektor rownolegly do prostej ( czyli tym samym
rownolegly do plaszczyzny).
Do rownania plaszczyzny potrzebuje punkt nalezacy do niej ( to juz mam ) oraz wektor
prostopadly do plaszczyzny. I tu moj problem bo nie wiem jak ten wektor wyznaczyc. Licze na
pomoc, z gory dziekuje
11 gru 11:46
Jerzy:
1) Z postaci krawędziowej przejdź do postaci parametrycznej , z której odczytasz punkt B,
przez który przechdzi ta prosta oraz jej wektor kierunkowy (v→)
2) Oblicz współrzędne wektora AB→
3) Wektor normalny szukanej płaszczyzny: n→ = AB→xv→
11 gru 11:57
Jan: może podam swoje rozwiazanie:
A(−1,3,2)
| | ⎧ | x1−x2−x3+3 =0 | |
| L: | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x1+2x2+x3−5 =0 | |
z prostej L odczytuje:
u1
= [1,−1,−1] oraz u2
= [1,2,1] gdzie oba sa prostopadle do prostej.
licze wiec rownolegly do prostej
u
= u1
x u2
= [−3,0,3] II H
Znajduje punkt nalezacy do prostej L ( zakladam ze x1=0)
po wyliczeniu B= (0,2,1) ∊L
Licze wektor AB
= B−A= [1,−1,−1]
u
x AB
= [−3,0,3] prostopadly do plaszczyzny H (

? nie jestem pewien)
Więc rownanie plaszczyzny
H= −3(x1+1) +0(x2−3) +3(x3−2)
Nie mam pojecia czy dobrze. Jerzy, nie do końca wiem w jaki sposób wykonać podane przez Ciebie
kroki
11 gru 12:10
Jerzy:
Merytorycznie dobrze. Wektorem normalnym szukanej płaszczyzny jest wektor: n
→ = uxAB
→,
gdzie punkt B należy do prostej L.Rachunkowo, nie wiem, bo nie chce mi się liczyć
11 gru 12:18
Jerzy:
W moim sposobie za jednym zamachem masz wektor kierunkowy prostej L i punkt B.
11 gru 12:19
Jan: Okay, czyli rozumiem, że sam sposób jest w porządku. Troszkę mnie niepokoi, że moja plaszczyzna
H= −3(x1+1) +
0(x2−3) +3(x3−2) Ma wlasnie to zero tutaj

Czy to w ogole mozliwe, zeby
tak bylo?
I jeszcze to, ze wektor u
= [−3,0,3] jest taki sam jak wektor u
xAB
11 gru 12:21
Jerzy:
Masz zły wektor kierunkowy prostej. Ma być: [1 ; −2 ; 3]
11 gru 12:42
jc:
Równania płaszczyzn:
x−y−z+3 =0
x+2y+z−5 =0
punkt (−1,2,3).
Płaszczyzny przechodzące przez krawędź wyznaczoną wymienionymi płaszczyznami:
a(x−y−z+3) + b(x+2y+z−5)=0, (a,b)≠(0,0)
Podstawiamy (x,y,z)=(−1,2,3)
−3a+b=0
Możemy wybrać, a=1, b=3.
Szukana płaszczyzna:
4x+5y+2z−12=0.
11 gru 12:59
jc: Prosta
x−y−z+3 =0
x+2y+z−5 =0
x−y−z+3 =0
2x+y−2 =0
x=t
y=2−2t
z=1+3t
11 gru 13:03
Jerzy:
Powyżej masz pokazane to, co napisałem w punkcie 1) o 11:57
B(0,2,1) i v→ = [1,−2,3]
11 gru 13:14
Jan: Dziękuję wam za pomoc, już dałem rade. jc zle przepisales punkt ktory podalem ale schemat
rozwiazania zastosowalem taki jak ty
11 gru 17:23