delhospital
dzban: Mam do obliczenia limx→0 ((2x)−1)/x3+4x = 0 metodą de l`Hospitala
W mianowniku mi wychodzi 3x2+4 czyli po podstawieniu 0 za x wychodzi 4 ale licznika nie jestem
pewny.
2x to 2x ln2 i tu gdy podstawię za x 0 wychodzi 0 czyli finalnie 0/4 czyli 0.
Napiszcie czy popełniłem tu gdzieś błąd, o czym zapomniałem bo mam przeczucie, że to nie jest
prawidłowy wynik
11 gru 21:38
dzban: limx→0 ((2x)−1)/x3+4x takie jest zadanie bez tego =0 na końcu
11 gru 21:39
Bleee:
Jaka jest pochodna z licznika

11 gru 21:39
zombi: (2x−1)' = ln2*2x, podstawiając x=0 dostajesz ln2*20 = ln2*1 = ln2, nie jest fatalnie, tylko
dobrze.
11 gru 21:40
Leszek: W liczniku masz : 2x ln 2 → ln2 , dla x→ 0
11 gru 21:41