Wielomian najprostsza postać
Miłosz: Proszę o pomoc w:
jak przedstawić to w najprostszej postaci? Proszę również o wytłumaczenie lub podanie wzoru na
to
12x3+60x2+84x+36
i to ma wyjść po zapisie w najprostszej postaci 12(x+1)2 (x+3)
Jak do tego dojść?
11 gru 18:18
Damian: 12x3+60x2+84x+36=12(x3+3x2+7x+3) − dalej stosujemy schemat Horneta, czy miałeś to na
lekcji? Zapisujemy to w tabelkach, jednak nie jestem w stanie tego tutaj napisać
11 gru 18:31
Miłosz: Okej. Niestety, nic nie wiem z tego tematu dlatego proszę o wytłumaczenie
11 gru 18:38
Miłosz: Jest mi to potrzebne do zadań z pochodnymi, niestety w moich notatkach nie ma obliczeń ani
sposobu, jest tylko wynik podany
11 gru 18:40
Jerzy:
@Damian ..... trochę ci nie wyszło to wyciągnięcie 12 przed nawias.
11 gru 19:09
Jerzy:
W nawiasie ma być: ....+ 5x2 + .... i zauważ,że x = −1 jest pierwiastkiem wielomianuw
nawiasie.
11 gru 19:12
Miłosz: @Jerzy czy możesz wytłumaczyć nawet pisemnie co trzeba dalej z tym zrobić?
11 gru 19:18
Jerzy:
Podziel nawias przez (x + 1) i zostanie ci do rozkładu równanie kwadratowe.
11 gru 19:58
Jerzy:
I to równanie kwadratowe będzie miało pierwiastki: x = −1 lub x = −3
11 gru 20:00