trójkąt prostokątny
Damian: Bardzo proszę o wskazówkę jak rozwiązać poniższe zadanie:
Oblicz długości boków trójkąta prostokątnego o polu równym:
a) 7
b) 13
c) 14
d) 15
Długości boków muszą być wymierne, ale najprawdopodobniej nie będą całkowite.
Czy jest jakiś sposób na rozwiązanie tego zadania? Próbuję metodą prób i błędów, ale bardzo
ciężko wpaść na rozwiązanie...
11 gru 16:06
Jerzy:
Nie da się jednoznacznie wyznaczyć boków. Za malo danych
P = 7 ( a = 1 , b = 14 ) lub ( a = 2 b = 7)
11 gru 16:27
Tadeusz:
... to może zacznij od wpisania treści zadania
11 gru 16:36
ite:
ale to chyba chodzi o wybranie z tych możliwości boków (wynikającej z podanego pola) takiej,
żeby nie tylko dwa boki miały długość wymierną ale i trzeci też
11 gru 16:40
Damian: Dokładnie tak jak pisze ite, ale boki nie muszą być całkowite. Jerzy − trzeci bok ma być
również wymierny − tak jak napisałem. Dane są wszystkie podane, a treść zadania wpisana cała.
Dodam, że zadanie jest z wyższej matematyki. Proszę o komentarze osoby, które mają o tym
pojęcie.
Przykłady, które już mam zrobione:
1) pole 5 − boki: 32, 203, 416
2) pole 6 − boki 3, 4, 5
11 gru 18:04
11 gru 18:42
Damian: jc, czy mogę dobrać x dowolne, aby to obliczyć, czy skąd mam wziąć jakąś pierwszą daną oprócz
naszego n?
11 gru 20:21
PW: Damianie, wobec twojego apelu z 18:04 pozostaje wsadzić mordę w kubeł.
11 gru 20:27
Damian: jc, czytając na temat liczb kongruentnych, wnioskuję, że x ma być większe od naszego n, tak?
(patrząc na naszą krzywą eliptyczną). Jednak jak dobrać x w taki sposób, aby y był również
wymierny?
11 gru 20:36
Damian: Mam podpunkt a)
a=245
b=3512
c=33760
Może uda się komuś zrobić inne przykłady, bo kompletnie nie wiem jak do tego dojść
12 gru 23:33