graniastoslup
graniastoslupik: Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a. Z punktu na krawędzi
bocznej tego graniastosłupa poprowadzone dwie płaszczyzny. Pierwsza z nich pochodzi przez
krawędź podstawy dolnej i tworzy z nią kąt α, a druga przez krawędź podstawy górnej i
nachylona jest do niej pod kątem β. Oblicz wysokość h tego graniastosłupa.
11 gru 18:22
Mila:

H=x+y
| | x | |
1) W ΔECP: tgα= |
| ⇔x=h*tgα |
| | h | |
| | y | |
2) W ΔFC1P : tgβ= |
| ⇔x=h*tgβ |
| | h | |
3)
H=htgα+h*tgβ=h*(tgα+tgβ)
==================
11 gru 18:52
graniastoslupik: O kurczaki, dziękuję ślicznie!
11 gru 19:17
Mila:
11 gru 20:34