równanie
Karol: Zbiorem rozwiązań nierówności ax+ 4 ≥ 0 z niewiadomą x jest przedział (−
∞ ,2⟩ . Wyznacz a .
Wiem, że banalne zadanie ale dostałem jakiegoś zaćmienia i nie wiem jak to zapisać
11 gru 22:35
iteRacj@:

ax+ 4 ≥ 0
ax ≥ −4
dla a=0 brak rozwiązań
sprawdzamy a≠0
1/ a>0
z warunków zadania x≤2 sprzeczność
2/ a>0
z warunków zadania x≤2
11 gru 22:50
iteRacj@:
oczywiście dla a=0 rozwiązaniem jest dowolna liczba rzeczywista,
więc nie jest spełniony warunek, że zbiorem rozwiązań nierówności jest tylko przedział (− ∞
,2⟩
11 gru 22:53
Karol: i w 2/ a<0, tak?
11 gru 22:54
iteRacj@:
2/ a<0 oczywiście, już za późno, pora kończyć
11 gru 22:56
Karol: dziękuję
11 gru 22:58
iteRacj@:
| | −4 | |
ostatnia poprawka 2/ |
| =2 |
| | a | |
więcej nie można było namieszać...
11 gru 23:00
Eta:

Funkcja liniowa y=ax+4 ma miejsce zerowe x=2 i jest malejąca
a*2+4=0 ⇒ a= −2
====
sprawdzamy dla a= −2 −2x+4≥0 ⇒ x≤−2 jest ok
11 gru 23:02