Dowody
Maciess: NIech A i B będą zdarzeniami losowymi. Wykaż, że:
a) P(A∩B)≤1−P(A')
b) P(A)+P(A'∩B)=P(B)+P(B'∩A)
No i nie wiem jak to wykazywać
a)
P(A∩B)≤1−P(A')
P(A∩B)≤P(A)
No i dla mnie to jest oczywiste nie wiem czy juz takie moge zostawic?
11 gru 12:59
Jerzy:
Dopisz komentarz: (A∩B) ⊂ A
11 gru 13:18
Blee:
a)
P(AnB) ≤ P(A) = 1 − P(A')
b)
P(A) + P(A'nB) = ( P(A\B) + P(AnB) ) + P(A'nB) = P(A\B) + P(B) = P(AnB') + P(B)
ponieważ:
P(A) = P(AnB) + P(AnB') oraz
P(A) = P(AnB) + P(A\B)
stąd: P(A\B) = P(AnB')
11 gru 13:18