Dokładnie trzy rozwiązania dodatnie.
Maciej: Wyznacz wartość k tak, aby równanie : |x−2|x − 2 = 1− |k+2| miało dokładnie trzy
rozwiązania dodatnie.
11 gru 21:39
zombi: Dwa przypadki i rysunek:
Dla x<2, lewa strona to |x−2|x = (−2+x)x = −x2+2x i narysuj parabolę −x2+2x dla x∊(−∞,2).
Dla x≥2, lewa strona to x2−2x i narysuj czesc paraboli dla x∊[2,∞).
Następnie popatrz "tnąc" wykres równolegle do osi x, ile razy przeciales wykres swojej funkcji
11 gru 21:46
zombi: Oczywiście lewa strona jest po przerzuceniu (−2) z lewej do prawej.
11 gru 21:47