matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Algerba
Satan:
Jak narysować wykres krzywej 2x
2
− y
2
= 1? Wyliczam:
2 0
0 −1
x
y
(x y)
= 1
Rozwiązanie jest postaci λ
1
(x')
2
+ λ
2
(y')
2
= 1 Wyliczam wartości własne: (2 − λ)(−1 − λ) = 0 Czyli λ
1
= −1, λ
2
= 2
0
y
x
0
Wektory własne dla kolejnych wartości własnych to:
,
0
1
1
0
Czyli nowy układ jest starym układem, bo wersory mają współrzędne
i
.
Tylko co teraz? Nie bardzo nawet wiem, czy dobrze to dotąd robię.
11 gru 21:59
Satan:
x
Dobra, już wiem. Przekształcam do postaci (
)
2
+ y
2
= 1
1
√
2
1
1
Stąd
i −
to asymptoty krzywej.
√
2
√
2
11 gru 22:06
Mila:
2x
2
− y
2
= 1 Hiperbola
11 gru 22:35
ABC:
tak w kwestii formalnej: to co on napisał w pierwszej linijce o 22:06 to elipsa jest
11 gru 22:38
Mila:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Hiperbola_(matematyka)
11 gru 22:39
Satan:
Tak, ABC słusznie wyłapał, tam przy y
2
powinien być znak minusa
11 gru 23:13