potęgi
Stonoga : Jak rozwiązywać zadania tego typu?
3x+1 − 3x − 3x−1 = 15
11 gru 15:00
11 gru 15:02
Stonoga : ja rozpisałem to jako:
3x 31 − 3x − 3x 3−1 = 15 i potem podzieliłem obustronnie przez 3x i utknąłem
nie wiem czy mój sposób rozwiązywania jest dobry
11 gru 15:08
Jerzy:
| | 5 | | 45 | |
3x* |
| = 15 ⇔ 3x = |
| ⇔ 3x = 9 ⇔ 3x = 32 ⇔ x = 2 |
| | 3 | | 5 | |
11 gru 15:20
Stonoga : łoł! dzięki! a jak mam przykład 5
2x − 26 * 5
x + 25 = 0 to jak to rozpisać? to 26 trochę
mnie zbija z
tropu i nie mam pomysłu
11 gru 15:27
PW: Stonoga, trzeba było liczyć jabłka. Doprowadziłeś do postaci
Dzielenie przez

tylko utrudniło, można było tak zrobić, ale
Jerzy policzył
zgrabniej.
11 gru 15:33
PW: 5x=t i rozwiązać równanie
t2−26t+25=0,
pamiętając że t>0 (nawet delty nie trzeba liczyć, bo łatwo się rozkłada na czynniki).
11 gru 15:37
Jerzy:
t2 − 25t − t + 25 = 0 ... rozkładaj dalej na czynniki.
11 gru 15:42