działania na logarytmach
anon6475: 2log15 5 + log15 3 *log15 75
wychodzi mi 2+log15 5 ale nie jestem tego wgl pewny... ktos łaskawy zrobi to po kolei od
początku do końca

dzieki
11 gru 20:22
Blee:
na pewno DOKŁADNIE TAK wygląda to wyrażenie
11 gru 20:59
Eta:
Myślę,że treść jest taka:
log1525+log153*log1575
wtedy log1575=log153+log1525= log153+2log155
to log1525+log153*(log153+2log155)=
log1525+2log153*log155+log1523=
(log155+log153)2 = (log1515)2= 12= 1
11 gru 21:03
anon6475: no nie wiem jak pisac w indeksie dolnym,
wiec to co jest tuz po log to podstawa logarytmu a po spacji jest liczba logarytmowana
11 gru 21:03
Blee:
jeżeli wygląda to tak jak zapisała Eta to masz rozwiązanie ... jeżeli tak jak napisałaś (to z
podstawą to zrozumiałem i nie z tym był problem) to tak naprawdę niewiele można tutaj zrobić
11 gru 21:05
anon6475: dobra juz wiem jak sie pisze: log2155 tak wyglada poczatek a nie log1525
11 gru 21:10
Eta:
Piszemy tak
(log155)2= log1525
podobnie jak (sin(x))2= sin2x
11 gru 21:15