matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pierwiastki równania
Fifi:
Rozwiązać (w liczbach zespolonych) równanie 4x
2
−24x+52=0 (znaleźć wszystkie pierwiastki tego równania).
11 gru 17:13
Pytający:
4x
2
−24x+52=0 x
2
−6x+13=0 Δ=−16=(4i)
2
6±4i
x=
=3±2i
2
11 gru 17:17