matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 11.1.2016
Zadania
Odp.
3
Ddd:
co jest obrazem wektora ab w jenokladności o skali k i srodku w punkcie O? jak to sie robi
1
Bartolomeo:
Zadanko z granic funkcji z sinusami Prosze o pomoc w rozwiazaniu takich granic:
1
Ocznik:
http://users.pja.edu.pl/~denisjuk/al/cw/z1-geometria.pdf cześć czy ktoś mógłby mi rozpisać rozwiązania do zadania 4 i 5 podpunkt (4)? Chciałbym to
0
heksokinaza:
Udowodnij, że punkt przecięcia przekątnych równoległoboku dzieli je na połowy. Pozdrawiam
3
Kiki:
Napisz równanie proste równoległej do wektora a=[1,2,1] i przechodzącej przez punkty b=[−1,2,0]. Nie mam nawet pomysłu jak mam to obliczyć w R
3
0
mała mi:
f(x)=3x
4
− 16x
3
−6x
2
+48x dla x należy do R
0
heksokinaza:
Udowodnij, że punkt przecięcia przekątnych równolełoboku dzieli je na połowy. Chciałbym aby to zadanie było robiony WYŁĄCZENIE na wektorach
4
Ania:
Prosze odpowiedziec na moje poprzednie pytanie
2
mała mi:
Który ze stożków wpisanych w sfere, o promieniu 1 ma największe pole powierzchni bocznej?
0
heksokinaza:
Udowodnij, że punkt przecięcia przekątnych równolełoboku dzieli je na połowy. Chciałbym aby to zadanie było robiony WYŁĄCZENIE na wektorach
1
Aga1.:
:::rysunek::: dane: α,β,d
1
duc129:
Dla jakich wartości parametru p ciąg (a
n
) jest rosnący?
1
Misiek:
Jaka będzie pochodna funkcji f(x)=(cosx)
x
?
2
mała mi:
Dowieść, że jeśli 7 ≤ s < t , to t − s < f(t) − f(s) < 2(t − s)
1
mała mi:
W zbiorze złozonym z tych punktow (x, y) , ktorych współrzędne spełniaja, równanie
−32
14
x
2
− y
2
= 15 i nierówność x > 0 , znale´z´c punkt najbliższy punktowi (
,
)
3
3
6
Ania:
Pomocy jak to mozna wyliczyc?(zawsze mam problem z calkami)
2
Ola:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie cos
2
x −cosx+m=0 ma co najmniej jedno rozwiazanie .
5
Ja:
1
Log
2
√
2
2
1
obliczyłem że x=2
1
*2
ale co dalej ?
2
2
Leszek:
Witajcie, potrzebuję narysować komputerowo wykresy tych funkcji, ale... żaden program nie uwzględnia dziedziny. Jakaś rada?
6
Kiki:
Oblicz: ∫x*sin
2
x dx i ∫x*cos
2
x dx przez całowanie przez części. Umiem policzyć ∫sin
2
x i ∫cos
2
x, ale nie wiem jak mam to obliczu jak jest "*x". Pomóżcie?
3
ola:
Prostopadłościan ma wymiary 3 x 4 x 4. Jakie jest największe możliwe pole trójkąta równobocznego, który jest przekrojem tego prostopadłościanu?
5
issk2:
x
3
− x
2
+x − 1
Oblicz lim
x−>1
2x
3
− 2
7
Ja:
log 0,2 125
1
Ja:
1
log 0,5
128
log 0,25 16
3
Galileo:
ile to będzie 2x+e
−x
=0 z funkcji f(x)=x
2
−e
−x
pomóżcie prosze
2
tracer971:
Do wykresu funkcji f(x)=2
x−a
+b należy punkt P=(3,1), a jej miejscem zerowym jest x=2.Rozwiąż nierówność f(x)>7.
2
Ftur:
Iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych jest 6 razy większy od kwadratu najmniejszej z tych liczb powiększonego o 1. Wyznacz te liczby.
3
POMOCY:
2a
2
(1−
√
3
) + 8a(
√
3
−1) + 32 = 0
1
Galileo:
pomóżcie proszę, jakie są miejsca zerowe (w monotoniczności) : 2x + e do potęgi minus x z funkcji
0
Julia:
Punkt X jest dowolnym punktem leżącym wewnątrz równoległoboku ABCD. Wykaż że |AX|<|BX|+|CX|+|DX|
5
gość:
W ostrosłupie trójkątnym ABCS krawędź boczna AS jest prostopadła po podstawy ABC. Wykaż, że jeśli wysokość tego ostrosłupa jest średnią geometryczną długości krawędzi AB i AC to suma
2
zbiór:
Co to za zbiór, pomocy
0
ola:
:::rysunek::: Rysunek przedstawia przekroj sześcianu plaszczyzną nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem
3
rabit:
sin −7(Pi)/12
13
help me:
Oblicz ekstrema i podaj przedziały monotoniczności funkcji
5
Kondziu:
Ile jest liczb czterocyfrowych parzystych, w ktorych co najmniej jedna cyfra jest ósemką?
0
NG:
Ze zbioru {0,1,2,3,4,5,6} losujemy dwa razy po jednej liczbie. Oblicz,ile zdarzeń elementarynych sprzyja zdarzeniu A−iloczyn wylosowanych liczb jest liczbą podzielną przez 2 i
5
Kacper:
Witam, mam problem ze zrozumieniem pewnego zadania. Oblicz pole i obwód trójkąta prostokątnego równoramiennego
4
Galileo:
przy monotoniczności doleciałem do 2x + e do potęgi −x i nie potrafię znaleźć miejsc zerowych, somebody help ?
0
Alex:
tgπx
Oblicz granice lim
i bodajże jest x→2 ale to dziwne nie powinno być x→−2?
x+2
Jakaś wskazówka?
0
help:
Z worka, w którym znajdowało się 8 kul czarnych i 5 kul białych wylosowano 4 kule i przełożono do drugiego worka. Wyjmując kolejno kule z drugiego worka, 2 pierwsze okazały się być czarne.
17
Adam:
Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f są liczby−5 i 6. Miejscami zerowymi funkcji g, jeśli g(x)=f(x+4) są liczby :
1
misio:
Przekątna prostopadłościanu tworzy z każdą ścianą boczną kąt α, wiedząc, że podstawa tego prostopadłościanu to kwadrat oblicz kąt β, czyli kąt nachylenia przekątnej bryły do
3
Maxxx:
x
3
−4x
Ile wynosi granica lim x−>2
x−2
1
Monika:
Ciąg (an) jest określony rekurencyjnie: a1 = −5
5
Alex:
Oblicz granice funkcji px{sinx+1} nie chce mi robić pierwiastek x stopnia
x→0
√
sinx +1
0
zxcv:
Znaleźć zbiory punktów spełniających następujące funkcje zdaniowe: 1) φ(y): ⋁
x∊ℛ
x
2
+ y
2
= 1
1
Robercioko:
Największa wartość funkcji kwadratowej f(x)=−2(x−6)(x+2) w przedziale <−3,5> jest równa
2
Robercioko:
Ziorem rozwiązań nierówności x
2
≥ 4x jest :
10
Robercioko:
Rozwiązaniem równania x−3/2 = x+3/x są liczby: a)1
4
Leszek:
Witajcie, potrzebuję narysować komputerowo wykresy tych funkcji, ale... jest problem. Mimo wszystko. WolframAlpha i Geogebra inaczej rysują te wykresy, więc... prosiłbym o pomoc?
2
koko:
nie, masz sie sprawdzic sam
1
mat:
w(x) = x
4
− 3x
3
+ 2x
2
+ mx + 1 u(x)= x
2
− nx +1
1
mat:
w(x)= x
4
− 3x
3
+ax
2
+ bx +c u(x)=x
3
− 2x
2
− 5x +6
2
mat:
a) p(x)= x−3, a reszta z dzielenia w przez 2x
2
− 5x −3 jest równa 5−x
3
Kieras:
Czy mógłby powiedzieć jak z tym dalej ruszyć? Z góry dziękuję
0
koko:
Mierząc rezystancję R rezystorów na linii produkcyjnej, akceptujemy jedynie sztuki z zakresu od 96 do 104 Ω. Określić procent przyjętych jednostek, jeżeli R ma rozkład normalny
0
majka1999:
Na podstawie:
n
0
n
n
= 1 oraz
= 1
n
k−1
n
k
n+1
k
+
=
6
Oskar:
1) Oblicz objętość prostopadłościanu, którego przekątna o długości 8cm tworzy z krawędzią boczną
3
kasia:
Mam narysować funkcję f(x)= I2
x
−4I+1 ale za bardzo nie wiem od czego powinnam zacząć a szczególnie co zrobić z tą 1
8
Paulina:
tak
0
Cra:
Jak znaleźć punkt przecięcia wysokości w trójkącie w przestrzeni? Jakieś wskazówki? Dane są punkty.
7
Paulina:
lim
1
bbb:
Rozwiąż równanie: 6|−2x−2| − 4 = 10 +5 |−2x−2|
1
marcino8252:
n
0
n
1
n
2
n
n−1
(a+b)
2
=
a
n
+
a
n−1
b +
a
n−2
b
2
+ ... +
ab
n−1
+
n
n
b
n
2
Nick:
2. Dana jest prosta k: y = –x + 6, która przecina oś OY w punkcie A. Przez punkt P(4, 2)
5
Sandra:
Witam mam problem z tym zadaniem.
12
Ja:
W prostokącie ABCD mamy AB=12 BC=8 oblicz odliglosc wierzcholka B od prostej AC
2
całki:
∫9x+2
√
x
−1/2
√
x
4
całki:
∫x/
√
x
2
+5
2
bigos:
Największa wartość funkcji kwadratowej f (x) = −2(x−6)(x+2) w przedziale <−3,5> jest równa;
8
przyszłymistrz:
1) 2
√
x+1
+x=14 2) x
2
−4
√
x
2
+4
+7=0
5
Marco:
Osią symetrii paraboli o równaniu y = −1/2x
2
+8x−4 jest prosta określona wzorem
11
Robert:
Doswiadczenie losowe polega na jednoczesnym rzucie symetrycznymi kostkami szesciennymi. Prawdopodobienstwo otrzymania sumy oczek 17 jest rowne
3
Miła:
Miejscami zerowymi fukcji kwadratowej f są liczby −5 i 6. Miejscami zerowymi fukcji g, jeśli g (x) = f(x+4) są liczby?
5
Robert:
Kat α jest ostry i sinα=3/4 . Wowczas √28 x cosα wynosi :
2
Madisson:
Bardzo proszę o rozwiązanie krok po kruku tych zadań:
3
Miła:
Liczba 4 jest miejscem zerowym funkcji f (x) = 1/2 (2−3m)x + 2. Wynika stąd, że:
1
Miła:
rozwiąż nierówność i zapisz zbiór rozwiązań za pomocą przedziału: a) (√2−2)x>√8−4 b) 6+x√7≥3x+2√7
17
ksiadz:
Do równania y= − 3/7x + 12 dopisz drugie równanie, tak aby otrzymany układ równań był: a) oznaczony
1
norman:
! oblicz wartość bezwzględną:
3
norman:
|−9| − |−12| =
5
Paulina:
:::rysunek::: Prosta k jest styczna w punkcie A do okręgu o środku w punkcie O. Z punktu A przeprowadzona
3
Paulina:
:::rysunek::: Punkty D i E należą do boku AC trójkąta, przy czym /AD/ = /DC/= 2:3, /DE/ = /AE/. Przez punkt E
2
Paulina:
:::rysunek::: Styczne do okręgu w punktach D,E,F przecinają się w punktach A,B,C − jak na rysunku obok.
2
perkos:
Oblicz jaką odsetkę otrzymasz po roku. Wpłacamy 800 PLN, przez I pół roku kwota ta jest na 6% oprocentowaniu i dokapitalizowana
2
Kamil:
Witam, przymierzam się do rozpoczęcia nauki na uczelni wyższej w październiku br. po 6 latach przerwy od nauki. Studia techniczne, zatem i dużo matmy oraz fizyki. Polećcie jakąś dobrą
1
byk:
Proszę o bardzo szybką odpowiedż
6
Ola:
cos2x+5sinxcosx+5cos
2
x=0
5
Maro:
Obliczyć pole części wspólnej: x
2
+y
2
≤6px, y
2
≤2px Próbowałem to zadanie obliczać z postaci parametrycznej, bo w końcu jest tutaj parametr, ale
5
xxxy:
Zbadaj czy wykres funkcji f ma asymptoty pionowe i wyznacz ich rownania f(x)= −6x / x
2
+ 3x
1
Marcin:
Mam układ równań i muszę znaleźć jego rozwiązania: 3x
2
+3y
2
−15=0
2
Marta:
∫(x−2)(e
3x+1
dx
1
kalmar:
Oblicz objetosc bryly obrotowej powstalej przez obrot rownolegloboku o podstawie 4cm i wysikosci 5 cm dookola podstawy.
3
Kraterek:
Jak policzyć granicę
1
Agatha:
Jak napisać wzór triakważelazian (III) ?
7
dipsi:
calka z
1
(x−1)x
2
32
tena:
3*sin
pi
5
+ 4*sin