Pole obszaru - postać parametryczna
Maro: Obliczyć pole części wspólnej: x2+y2≤6px, y2≤2px
Próbowałem to zadanie obliczać z postaci parametrycznej, bo w końcu jest tutaj parametr, ale
nie mogłem wyznaczyć x(t), ale okazuje się, że należy to liczyć ze zwykłego wzoru na pole
obszaru ∫f(x)−g(x)
Dlaczego? Tzn po czym mam poznać kiedy stosować postać parametryczną?
11 sty 12:59
piotr1973: masz nierówności w postaci ze współrzędnymi kartezjańskimi z parametrem p, a nie z p jako
zmienną. Wynik będzie zawierał parametr p.
11 sty 13:08
piotr1973: mamy:
(x−3p)2+y2≤9p2 koło o promieniu 3p, środek koła (3p;0)
11 sty 13:12
Maro: Dziękuję Piotr, teraz pewnie głupie pytanie, ale nie mogę na nie potrafię sobie na nie
odpowiedzieć: jak rozpoznać kiedy p jest parametrem a kiedy zmienną?
11 sty 13:31
piotr1973: Gdyby było coś takiego:
współrzędne kartezjaskie:
x(t)=funkcja ze zmienną t
y(t)=funkcja ze zmienną t
albo
współrzędne biegunowe:
r(t)=funkcja ze zmienną t
θ(t)=funkcja ze zmienną t
to mamy t zmienną.
A może być coś takiego:
współrzędne kartezjaskie:
x(t,p)=funkcja ze zmienną t i p jako parametr
y(t,p)=funkcja ze zmienną t i p jako parametr
albo
współrzędne biegunowe:
r(t,p)=funkcja ze zmienną t i p jako parametr
θ(t,p)=funkcja ze zmienną t i p jako parametr
Parametr p w tym przypadku generuje rodzinę krzywych.
w zadaniu będzie to rodzina okręgów o zmiennym punkcie środkowym i zmiennym promieniu.
W obliczeniach traktujemy p jako parametr za każdym razem ustalony.
11 sty 15:27
Maro: Nie wszystko jeszcze jasne, ale mam nadzieję, że jak porobię więcej zadań to wszystko się
wyklaruje. Dziękuję za odpowiedź
11 sty 23:04