Kiki: Oblicz: ∫x*sin2x dx i ∫x*cos2x dx przez całowanie przez części. Umiem policzyć ∫sin2x i
∫cos2x, ale nie wiem jak mam to obliczu jak jest "*x". Pomóżcie?
11 sty 21:39
Kiki: ?
11 sty 22:02
Kiki: Pomożecie?
11 sty 22:53
11 sty 22:54
Kuba: ∫x*sin2xdx=
(całkujemy przez części)
(u=xsinx du=sinx+xcosxdx
dv=sinxdx v=−cosx )
= −xcosxsinx −∫(sinx+xcosx)(−cosx)dx= −xcossinx +∫sinxcosxdx + ∫xcos2xdx=−xcosxsinx +
12∫sin2xdx +∫x(1−sin2x)dx= −xcosxsinx + 12∫sin2xdx +∫xdx −∫xsin2xdx
∫xsin2xdx= 12(−xcosxsinx + 12∫sin2xdx + ∫xdx)
a taką całke już chyba umiesz policzyc.
Pozdrawiam
11 sty 23:11
Jerzy:
Skoro umiesz, to:
u = x sin2x = v' i x zniknie w kolejnej całce
11 sty 23:12
Kuba: ∫xcos2xdx= (u=xcosx du=(cosx − xsinx)dx dv=cosxdx v=sinx) =xcosxsinx − ∫(cosx−xsinx)sinxdx=
xcosxsinx − 12∫sin2x + ∫xsin2xdx.
∫xsin2xdx z zadania wcześniej.
Pozdrawiam
11 sty 23:16
Kiki: Dziękuję Wam za pomoc
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
zrobiłam trochę inaczej, ale bez pomocy by się nie udało
12 sty 12:26