miejsce zerowe
Adam: Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f są liczby−5 i 6. Miejscami zerowymi funkcji g, jeśli
g(x)=f(x+4) są liczby :
a −1,10
b −9,2
c −1,2
d 9,10
11 sty 19:27
Ajtek:
Funkcja g(x) powstała z funkcji f przez przesunięcie o wektor, jaki to wektor
11 sty 19:30
Adam: Nic nie ma inneg napisane
11 sty 19:37
Metis: Jest, tylko trzeba umiejętnie czytać.
11 sty 19:38
Adam: Uwierz, że nie.
11 sty 19:39
Ajtek:
f(x+4) ← tutaj masz wektor

.
11 sty 19:44
Adam: Czyli odp D ?
11 sty 19:47
Metis: Odpowiedz za pytanie
Ajtka to się dowiesz
11 sty 19:48
Ajtek:
Nie, jaki jest wektor przesunięcia
11 sty 19:49
Adam: 4 w lewo
11 sty 19:59
Ajtek:
BRAWO

To jak będzie z miejscami zerowymi?
11 sty 20:00
Adam: No −1, 2
11 sty 20:01
11 sty 20:02
Ajtek:
W lewo

Oba w lewo
11 sty 20:02
Adam: −9,2 wiem wiem , dzięki
11 sty 20:07
Ajtek:
Proszę bardzo. Użyj wiedzy, którą "jakąś" jednak posiadasz

.
11 sty 20:09
Mila:

Zapis:
f(x−a)+b oznacza że:
wykres funkcji f(x) został przesunięty równolegle o wektor [a,b].
Zatem zapis f(x+4) oznacza, że wykres funkcji f(x) został przesunięty równolegle o wektor
[−4,0]
bo f(x+4)=f(x−(−4)), stąd a=−4, b=0
Miejsca zerowe zostały przesunięte o 4 jednostki w lewo.
Przykład
Teraz odpowiedz na pytanie.
11 sty 20:13
Ajtek:
Mila łap

.
11 sty 20:15