Obliczanie pola i obwodu
Kacper: Witam, mam problem ze zrozumieniem pewnego zadania.
Oblicz pole i obwód trójkąta prostokątnego równoramiennego
a=?
c=8
8=a pierwiastek z 2
Kolega mówił mi, że a=4 pierwiastek z 2
Proszę wytłumaczcie mi to
11 sty 19:59
Ajtek:
Co to jest a, a co to jest c wg Ciebie?
11 sty 20:05
Kacper: Przepraszam, a przyprostokątna, c przeciwprostokątna trójkąta
11 sty 20:07
Janek191:

a
2 + a
2 = c
2
2 a
2 = 64
a
2 = 32 = 16*2
a =
√16*2 = 4
√2
================
Lub
c = a
√2
więc
| | c | | 8 | | 4*2 | |
a = |
| = |
| = |
| = 4√2 |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
11 sty 20:07
===:
Pewnie masz do tego rysunek.
Bez niego .... są dwie możliwości
11 sty 20:07
Ajtek:
To już masz rozwiązanie

.
11 sty 20:08