matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz całkę
Marta:
∫(x−2)(e
3x+1
dx
11 sty 12:30
piotr1973:
Będą dwie całki:
2
−2∫e
3x+1
dx=−
e
3x+1
+C1
3
x
1
x
1
∫xe
3x+1
dx=
e
3x+1
−
∫e
3x+1
dx=
e
3x+1
−
e
3x+1
+C2
3
3
3
9
11 sty 12:46
Marta:
dzięuję
11 sty 12:51