wyznacz Odwzorowanie liniowe
MIKEZ0R: Wyznacz odwzorowanie liniowe
f: X −>Y
X=R2 Y=R3
f(1,2) = (1,0,−1)
f(0,1) =(1,0,3)
11 sty 08:41
Cra: f(x,y)=(ax+by, cx+dy, ex+fy)
Podstawiamy za x i y i przyrównujemy:
(a+2b, c+2d, e+2f) = (1, 0, −1)
(b, d, f) = (1, 0, 3)
a+2b=1 a=−1
c+2d=0 b=1
e+2f=−1 ⇒ c=0
b=1 d=0
d=0 e=−7
f=3 f=3
f(x,y) = (−x+y, 0, −7x+3y)
Myślę, że dobrze.
11 sty 10:28
Mike: Udalo mi sie to policzy i otrzymalem
f(x,y)=(3x−y,0,5x−3y)
I teraz pytanie ktore rozwiazanie jest dobre
11 sty 10:49
Cra: Podstaw sobie f(1,2) i f(0,1) i zobacz, które jest dobre.
11 sty 13:37
Mike: A moge spytac jak rak szybko te współczynniki obliczyles.?
11 sty 16:48
Mike: Albo juz wiem 😀
11 sty 16:50
Mike: Potem przesle Ci moj sposob i jakbyś mogl zobaczyc gdzie popelniam blad, ok ?
11 sty 16:51