Zadania
Sandra: Witam mam problem z tym zadaniem.
| | x−1 | |
1 Udowodnić, że dla x większego od zera. lnx>2 |
| |
| | x+1 | |
| | x−1 | |
Nie jestem pewna, ale mam policzyć pochodną lnx −2 |
| =0 i szukam jej ekstrema. |
| | x+1 | |
| (x+1)2 −4x | |
| =0 liczę miejsca zerowe licznika. |
| x(x+1)2 | |
(x+1)
2 −4x= x
2 +2x +1 −4x= x
2 −2x + 1
x
2 −2x + 1 =0 Δ=0 x=1 I tutaj stoję, bo funkcja nie zmienia znaku i raczej nie mogę
uznać tego punktu za ekstremum.
11 sty 17:20
Mila:
Coś, chyba źle przepisałaś, dla x=1 obie strony mają wartość 0, nierówność nie jest spełniona.
11 sty 17:35
Sandra: Zle przepisałam założenie x>1
11 sty 17:39
Sandra: A samo moje rozumowanie jest poprawne chociaż ?
11 sty 17:43
Sandra: ...
11 sty 18:31
piotr: 1) funkcje po obu stronach nierówności są rosnące w przedziale (1;+∞)
2) w punkcie x=1 mają tą samą wartość 0
3) granica w +∞ lewej strony jest większa od granicy w +∞ prawej strony
te trzy fakty dowodzą tezy L>P
11 sty 19:14