Obliczanie działań sinusów
tena: 3*sin pi5 + 4*sin 2pi5 + 5*sin 3pi5 + 6*sin 4pi5 =
Wynik to 13.8496.
Czy dałoby radę te działanie jakoś skrócić?
11 sty 10:43
tena: Nie widać tego mianownika w ułamkach. Wszystkie to 5.
11 sty 10:44
5-latek:
| π | |
sin |
| = sin36o= ...zobacz w tablicach |
| 5 | |
| 2π | |
sin |
| = sin72o = znasz sin36 podwojony sin36 |
| 5 | |
| 3π | |
sin |
| = sin108 o (tutaj wzory redukcyjne |
| 5 | |
11 sty 11:28
Qulka: oj 5−latku sin72 ≠ 2 sin36 tylko 2sin36cos36
11 sty 11:33
Qulka: a jeśli pierwszy z tablic to spokojnie pozostałe również
![emotka](emots/1/mruga.gif)
bo nie ma sensu robić jedno w
przybliżeniu a pozostałe dokładnie
11 sty 11:35
tena: Które jest w przybliżeniu?
11 sty 12:34
Qulka: to odczytane z tablic
11 sty 12:36
tena: Aaaa już rozumiem. To pierwszy sposób, a jest jakiś drugi?
11 sty 12:42
Bogdan:
Jest inny sposób, w którym nie odczytuje się wartości z tablic.
Początek
| 3π | | 2π | | 4π | | π | |
Stosujemy toższmości: sin |
| = sin |
| , sin |
| = sin |
| |
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
Otrzymujemy:
| π | | 2π | | 2π | | π | | π | | 2π | |
3sin |
| + 4sin |
| + 5sin |
| + 6*sin |
| = 9sin |
| + 9sin |
| = ... |
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
11 sty 13:13
5-latek: Dzien dobry
Qulka ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Pozdrawiam
O tym myslalem ale napisałem tak jak napisałem
11 sty 13:23
tena: Bogdan Dzięki. Potem jak dalej to rozpisać?
11 sty 13:25
5-latek: | 3π | | 2π | |
No to napisz dlaczego sin |
| = sin |
| ? |
| 5 | | 5 | |
11 sty 13:27
5-latek: Witaj
Bogdan ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Mnie się tez to przydalo co napisales bo teraz wlasnie w międzyczasie powtarzam trygonometrie
11 sty 13:29
tena: Podejrzewam, że na podstawie jakiegoś wzoru.
Dla mnie tak to wygląda:
| 3π | | π | | 2π | |
sin |
| − sin |
| = sin |
| |
| 5 | | 5 | | 5 | |
11 sty 13:31
5-latek: Otoz
![emotka](emots/1/niee.gif)
Ogolnie to wynika z rozwiązanie podstawowego równania sinx=a
11 sty 13:39
tena: Muszę się nauczyć takie działania rozwiązać. Proszę mi uwierzyć, zależy mi na zrozumieniu
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Czyli to było podstawienie?
11 sty 13:42
tena: Jak było to podstawienie, to potem trzeba do tego wrócić? Nie wiem, co to jest a
![](emots/2/jezyk1.gif)
Dla mnie to
wygląda jak podstawienie
11 sty 13:47
5-latek:
![rysunek](rys/118464.png)
Nie nie podstawienie
Narysuj sobie wykres y=sinx i zauważ ze w ramach jednego okresu i w przedziale −1<a<1
każdej wartości a odpowiadają dwa kąty
masz narysowany wykres y=sin(x) i prosta y=0,5
Teraz widać ze w okresie 2π sa dwa rozwiązania
11 sty 13:58
5-latek: Może niezbyt zrozumiale dlaCiebie to napisałem
Ale pewnie już rozwiazylawes równania trygonometryczne
i np. takie rownie
11 sty 14:01
Bogdan:
Podaję przydatne wartości:
| π | | 2π | | √5 − 1 | |
sin18o = sin |
| = cos72o = cos |
| = |
| |
| 10 | | 5 | | 4 | |
| π | | 3π | | √5 + 1 | |
cos36o = cos |
| = sin54o = sin |
| = |
| |
| 5 | | 10 | | 4 | |
| π | | 2π | | √ 10 + 2√5 | |
cos18o = cos |
| = sin72o = sin |
| = |
| |
| 10 | | 5 | | 4 | |
| π | | 3π | | √ 10 − 2√5 | |
sin36o = sin |
| = cos54o = cos |
| = |
| |
| 5 | | 10 | | 4 | |
A może ktoś spróbuje wyznaczyć te wartości (takie zadanie mogłoby się pojawić
w arkuszu maturalnym na poziomie rozszerzonym).
W podanym tu zadaniu mamy wynik
| π | | 2π | | √ 10 − 2√5 | | √ 10 + 2√5 | |
9(sin |
| + sin |
| ) = 9( |
| + |
| ) = 13,84957592... |
| 5 | | 5 | | 4 | | 4 | |
11 sty 17:03
tena: Dziękuję. Takie gotowe wzory można znaleźć w necie albo wyczytać z tabelki. Chciałbym wiedzieć,
jak to się wyznacza.
11 sty 21:19
Bogdan:
Zaproponowałem wyliczenie tych wartości, może tegoroczni maturzyści spróbują?
11 sty 21:21
tena: Może ja spróbuję. Poproszę o wskazówkę.
Jakiś wzór do tego? sin
2x?
11 sty 21:25
Bogdan:
Podczas matury nikt wskazówek nie będzie udzielał
11 sty 21:37
tena: Jestem po maturze
11 sty 21:40
11 sty 21:49
Bogdan:
11 sty 21:55
Eta:
11 sty 21:57
Bogdan:
![rysunek](rys/118493.png)
Pięciokąt foremny.
| x | | x + y | |
Korzystamy z własności tej figury: |
| = φ, (a także |
| = φ), |
| y | | a | |
| √5 + 1 | | y | | √5 + 1 | |
φ − złota liczba, φ = |
| , |
| = |
| |
| 2 | | x | | 2 | |
cos108
o = −cos72
o
Na podstawie tw. cosinusów: (x + y)
2 = 2x
2 + 2x
2cos72
o
| y | | y | |
x2 + 2xy + y2 = 2x2(1 + cos72o) /:x2 ⇒ 1 + 2* |
| + ( |
| )2 = 2(1 + cos72o) |
| x | | x | |
| 1 + 2φ + φ2 | | (1 + φ)2 | |
cos72o = |
| − 1 ⇒ cos72o = |
| − 1 |
| 2 | | 2 | |
| √5 + 1 | | √5 − 1 | |
Po zastosowaniu φ = |
| otrzymamy cos72o = |
| |
| 2 | | 4 | |
sin72
o obliczymy korzystając z jedynki trygonometrycznej.
11 sty 22:43
tena: Mam pytanie, czy te wartości można policzyć korzystając z pięciokąta, ponieważ w mianowniku
jest 5?
12 sty 00:04
Bogdan:
Sprecyzuj pytanie. O mianownik którego ułamka Ci chodzi?
12 sty 00:13
tena: Tego działania w pierwszym poście. Wszystkich ułamków.
12 sty 00:17
Bogdan:
| π | | 2π | |
O 13:13 podałem wynik Twojego działania: 9sin |
| + 9sin |
| |
| 5 | | 5 | |
| π | | 2π | |
Kontynuując to działanie otrzymujemy: 9(sin |
| + sin |
| ) = ... |
| 5 | | 5 | |
Mając obliczoną wartość cos72
o obliczymy sin72
o z jedynki trgonometrycznej.
Ponadto korzystając z zależności: cos2α = 1 − sin
2α obliczymy sin36
o:
cos72
o = cos(2*36
o) = 1 − sin
218
o.
Tyle w tej sprawie z mojej strony. Dobranoc
12 sty 00:29