równanie
Robercioko: Rozwiązaniem równania x−3/2 = x+3/x są liczby:
a)1
b)−6
c)−1,6
d)1,−6
11 sty 18:49
Jack: zapisuj ułamki za pomocą U{ } { } (bez tej spacji w srodku) bo nie wiadomo o co chodzi
masz na mysli :
11 sty 18:54
Robercioko:
11 sty 18:58
Robercioko: To jak to zapisać ?
11 sty 18:58
11 sty 19:01
Jack: x−3 czy x+3 z prawej strony?
kliknij na "kliknij po wiecej przykladow" po lewej stronie
ulamki budujesz
| | licznik | |
U{licznik} {mianownik} <−−bez spacji pomiedzy }{ to wyglada tak : |
| |
| | mianownik | |
11 sty 19:02
11 sty 19:05
Robercioko: Sory za błąd
11 sty 19:05
Jack: jesli po prawej jest x+3/x
to
mnożymy "na krzyż"
(x−3) * x = (x+3) * 2
x
2 − 3x = 2x + 6
x
2 − 5x − 6 = 0
delta...
Δ = 25 + 24
11 sty 19:09
Robercioko: Wielkie dzięki
11 sty 19:13
Jack: oczywiscie zalozenie x różny od zera
11 sty 19:19