Bardzo proszę o rozwiązanie bo nie wiem jak się za to zabrać
Oskar: 1) Oblicz objętość prostopadłościanu, którego przekątna o długości 8cm tworzy z krawędzią
boczną
kąt 45 stopni, a długość jednej z krawędzi podstawy jest równa 6cm.
2) Krawędź postawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 10cm, a wysokość jego
ściany bocznej jest o 4 cm dłuższa. Oblicz pole powierzchnie całkowitej i objętość tego
ostrosłupa.
3) Oblicz długość przekątnej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, o krawędzi podstawy
równej 5cm, która jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.
4) Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego na długość 1, a jego pole
powierzchni całkowitej jest równe 12. Oblicz wysokość tego graniastosłupa.
5) Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4cm, a ściana boczna jest
nachylona do podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej
ostrosłupa.
11 sty 17:44
11 sty 17:49
dero2005:

d = 8
a = 6
p =
√d2 − h2 = 4
√2
b =
√p2 − a2 = < 0
złe dane
11 sty 19:26
dero2005:

a = 10
h
s = 14
h =
√hs2 − (a2)2 =
√171
P
c = a
2 + a*h
s =
11 sty 19:35
dero2005:

a = 5
p = a
√2 =
11 sty 19:59
dero2005:

a = 1
P
c = a
√3 + 3ah = 12
11 sty 20:07
dero2005:

a = 4
P
c = a
2 + a*h
s =
11 sty 20:15