Układ równań dwóch zmiennych
Marcin: Mam układ równań i muszę znaleźć jego rozwiązania:
3x2+3y2−15=0
6xy−12=0
Proszę o naprowadzenia, jak mam to rozwiązać, no nie mam pomysłu. Z pierwszego równania nie
bardzo mogę wyznaczyć x lub y bo musiałbym wejść z 15 pod pierwiastek, z drugiego też nie
widzę. Jestem pewien że to bardzo proste, ale nie mam pojęcia jak mam to zacząć.
11 sty 12:38
Qulka: skoro x2+y2=5 i xy=2 to
(x+y)2=9 więc x+y=3 lub −3
a
(x−y)2=1 więc x−y=1 lub −1
i to już chyba łatwiej
11 sty 12:49