log
Metis: Czy coś robię źle?
Oblicz:
| | cos11π | | sin29π | |
log9 |
| −log9 |
| = |
| | 6 | | 6 | |
| | cos11π | | 6 | |
log9( |
| * |
| )= |
| | 6 | | sin29π | |
Zauważam, że cos11π=cos(180
o)=−1
i sin29π=0
−1/0 =0
log
90 nie istnieje, brak rozwiązania.
11 sty 17:42
Paulina: tak
11 sty 17:43
Metis: Gdzie ten bład ?
11 sty 17:44
Mila:
Źle przepisane :
cos(11π)=−1, argument logarytmu nie może być ujemny.
| | 11π | |
Może miało być cos( |
| ) |
| | 6 | |
11 sty 17:50
Jack: jako ze nie lubie operowac na "pi" to
log
9 cos(330) − log
9 (sin 870) =
= log
9 (cos 360−30) − log
9 (sin 150) =
| | √3 | |
= log9 * |
| − log9 sin(180−30) = |
| | 2 | |
| | √3 | | 1 | |
=log9 * |
| − log9 |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | | 1 | |
= log9 (* |
| * 2) = log9 √3 = |
| |
| | 2 | | 4 | |
11 sty 17:50
Jack: yyyyyyyyyy, co takiego? : O
11 sty 17:51
Metis: Tak,
Milu teraz widzę

Źle przepisałem na kartkę i rozwiązywałem błędne.
Dziękuje

Gdybyś mogła to zajrzyj do postu ze stereometrii.
Co powinienem zapamiętać z własności czworościanu foremnego ?
11 sty 17:54
Jack: dobra, to mowcie, co skopalem

]]]]]]]]]]]]]]]
11 sty 17:55
Jack: i przepraszam za me naganne zachowanie ; /
11 sty 17:57