Trygonometri
Ola: cos2x+5sinxcosx+5cos2 x=0
11 sty 13:13
Jack: cos 2x = cos2x − sin2x = cos2x − (1−cos2x) = 2cos2x − 1
cos2x+5sinxcosx+5cos2 x=0
7cos2x + 5sinx cosx −1 = 0
cos x = t , t ∊ <−1;1>
7t2 + 5t − 1 = 0
delta...
11 sty 14:03
Jack: skopalem...
powinno byc
7t2 +5t sin alfa − 1 = 0
11 sty 14:08
Ola: i co dalej jak mam już deltę ?
Δ=25sin2 x +28
11 sty 19:22
ICSP: cos2x + 5sinxcosx + 5cos2x = 0
6cos2x + 5sinxcosx − sin2x = 0
BSO zakładam cosx ≠ 0 wtedy dzielac przez cos2x i podstawiając t = tgx dostaje równanie:
t2 − 5t − 6 = 0
Dalej już nie powinno być problemów ( wyróżnik, pierwiastki, itd.)
11 sty 19:26
Ola: Skąd założenie ze cosx≠0?
11 sty 21:15
ICSP: Jeżeli cosx ≠ 0 to cos2x ≠ 0 i dzieląc przez cos2x nie dziele przez 0.
11 sty 21:16