Wytlumaczy ktos
Ja: W prostokącie ABCD mamy AB=12 BC=8 oblicz odliglosc wierzcholka B od prostej AC
11 sty 17:17
Ajtek:

Masz podpowiedź.
11 sty 17:26
Ja: Tyle tez wiem
11 sty 17:30
Ajtek:
To jest zadanie z geometrii, czyli czworokąty, czy z geometrii analitycznej? Po treści
wnioskuję że z czworokątów.
11 sty 17:32
Ja: A jak obliczyc ten wierzcholek B?
11 sty 17:34
Ja: Tzn odldeglosc
11 sty 17:36
Ajtek:

To inaczej:
Czerwony to przekątna AC
a, policz z Pitagorasa.
I teraz"
x
2+d
2=|BC|
2
(a−x)
2+d
2=|AB|
2
11 sty 17:40
Jack: policz przeciwprostokatna i potem z pola trojkata...
11 sty 17:40
Eta:

|AC|=
√122+82= ...= 4
√13
| | 12*8 | |
|BE|= |
| = ......... |
| | |AC| | |
11 sty 17:41
Ajtek:
Też można, nawet szybciej. Nie ma to jak zakombinować sobie rozwiązanie

.
11 sty 17:41
Ajtek:
Witaj
Eta 
.
11 sty 17:41
Eta:
Hej
Ajtek .....

Gdzie byłeś? ... jak Cię nie było?
11 sty 17:43
Ajtek:
Nie miałem czasu, a jak miałem czas, to nie zawsze była ochota żeby tu zajrzeć. Bywałem czasami
"z ukrycia". Teraz mam nadzieję bywać częściej

. Dzięki za jabłko, a jak
π... się
udała?
11 sty 17:44