Oblicz ekstrema i podaj przedziały monotoniczności funkcji
help me: Oblicz ekstrema i podaj przedziały monotoniczności funkcji
f(x)=1 + 2x2 − 5x +1 + (1 + 2x2 − 5x +1)2... (ciąg geometryczny nieskończony)
Czytając na stronach internetowych jak takie zadnie zrobić dowiedziałem się tylko, że liczę
pochodną funkcji i przyrównuję ją do 0. Tylko jak to zrobić jeśli mamy ciąg geometryczny
nieskończony?
11 sty 20:08
===:
... policzyć jego sumę

Tylko sprawdź czy dobrze to zapisałeś
11 sty 20:10
Jack: suma ciagu nieskonczonego
gdzie
q = 1+2x
2 −5x + 1
dziedzina |q| < 1
czyli podstawiajac...
| | 1 | | 1 | |
S = |
| = |
| |
| | 1−(1+2x2−5x+1) | | −2x2 +5x −1 | |
kolejne zalozenie
−2x
2 +5x −1 ≠ 0
delta...
11 sty 20:23
help me: Jest błąd. Dzięki "===:".
f(x)= 2x
2 − 5x +1 + (2x
2 − 5x +1)
2 więc
| | 1 | | 1 | |
S= |
| = |
| |
| | 1 − (2x2 − 5x +1 | | (−2x2 + 5x | |
Delta mianownika = 25
| | −10 | | 0 | |
x= |
| v x= |
| −−> sprzeczne czy równe 0? |
| | −4 | | −4 | |
I co dalej?
11 sty 20:40
Jack: −2x
2 + 5x... nie moze byc zerem bo mianownik...tu akurat nie trzeba delty...
x(−2x + 5) ≠ 0
x ≠ 0 lub −2x + 5 ≠ 0
2x ≠ 5
ale dziedzina to jeszcze |q| <1
czyli
|2x
2 −5x + 1| < 1...
nierownosc z wartoscia bezwzgledna : )
a potem masz twoja postac
teraz pochodna z tego i ekstrema...
w sensie pochodna, potem przyrownujesz do zera i ekstrema...
11 sty 21:02
help me: Jeju pogubiłem się :9
Mam rozwiązać tą nierówność z wartością bezwzględną, to potrafie.
Ale co potem zrobić? Z czego mam policzyć pochodną i ekstrema? Jeśli z tej sumy to poprosiłbym
o podanie pochodnej, bo mam problemy jak jest pochodna z ilorazu
11 sty 21:44
help me: 2x
2 − 5x + 1 <1 lub 2x
2 − 5x +1 > −1 ?
1) 2x
2 −5x +2 <0 Δ=25 − 16=9 x= 0,5 lub x= 2
2) 2x
2−5x > 0 x(2x − 5) > 0 tu jakiś prosty przedział z rysowania

Co z tym potem zrobić?
11 sty 21:49
help me: ktoś coś?
11 sty 22:17
Jack: Jest wzor na pochodna ilorazu...
Ale moge Ci powiedziec
| | −1(−4x + 5) | |
S ' = |
| |
| | (−2x2 + 5x)2 | |
Licznik sobie wymnoz... Potem przyrownaj do zera i miejsca zerowe pochodnej
11 sty 22:22
Jack: A co do tej nierownosci
To jest ok tylko zamiast " lub " jest " i "
Teraz
1) nwm jak ty tam dwa uzyskales... Wg mnie te jedynki sie usuna
11 sty 22:24
Jack: Więc...
1) 2x
2 − 5x < 0
x(2x − 5) < 0
Rysujesz parabole , zaznaczasz miejsca zerowe ...
Współczynnik jest dodatni wiec ramiona do góry i odczytujesz gdzie jest pod zerem czyli
Ten drugi analogicznie i na koncu czesc wspolna
11 sty 22:28
Jack: Ja ide spac.. Jak jskoes inne pytanka ro na pewno ktos Ci pomoze... 3M sie
11 sty 22:30
help me: Jack racja.
w 1) się jedynki zredukują, a w 2) będzie 2

Poprawię to.
Z tego S' mogę patrzeć tylko na sam licznik bo przyrównuję do zera, tak?
4x − 5 = 0
x= 1,25
Jack powiedziałbyś mi jaka jest kolejnośc rozwiązywania takich zadań? Bo cały czas jak mi
mówisz co zrobić to to zrobię, ale nie wiem co dalej :9 Mam zaległości z pochodnych trochę ;9
11 sty 22:34
help me:
Ok mam dwa pytania DO WSZYSTKICH

1. Gdzie w tym zadaniu były obliczone ekstrema?
2. Jakie są tu przedziały monotoniczności?
Myślę, że wszystko było tu rozwiązane ale nie wiem co i jak
11 sty 22:38
===:
... i tak to jest jak wpisujesz z błędem w treści zadania
Wg mnie wszystko poszło w .... bo dalej jest błąd w treści
13 sty 00:08