matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu
issk2:
x
3
− x
2
+x − 1
Oblicz lim
x−>1
2x
3
− 2
11 sty 21:18
olekturbo:
na gorze x
2
(x−1)+1(x−1) = (x−1)(x
2
+1) na dole 2(x
3
−1) = 2(x−1)(x
2
+x+1)
11 sty 21:24
olekturbo:
2
czyli lim =
3
11 sty 21:24
Benny:
x
3
−x
2
+x−1
x
2
(x−1)+(x−1)
=
=
2x
3
−2
2(x
3
−1)
(x
2
+1)(x−1)
x
2
+1
=
=
2(x−1)(x
2
+x+1)
2x
2
+2x+2
11 sty 21:25
issk2:
Raczej
1
3
, bo
1
2
+1
2(1
2
+1+1)
=
1
3
11 sty 22:09
olekturbo:
Racja
11 sty 22:29
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick