iwonka: Jak wyznaczyć funkcję odwrotną do danej? Pomocy.
Pakos: Obliczyć pochodną funkcji korzystając ze wzorów:
mataiii: Moze poleci mi ktos jakies ksiązki dzieki którym bedzie mi łatwiej zrozumiec matematyke i przygotowac sie do matury na poziomie podstawowym jak i rozszerzonym?
bbbb: mamy dowolny trapez i jego przekatne, ktore dziela trapez na 4 różne trójkąty. pole trojkata przy górnej podstawie trapezu wynosi 4, a przy dolnej 9. oblicz pole trapezu.
karol006: wykaz ze jesli f:{0,1,2....,8,9,10} --> {1/2, 1/3, 1/4 1/9 1/10 1/11} to funkcja moze byc roznowartowciowa
Misiu: Kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy w ostrosłupie sześciokątnym wynosi 60 stopni. Wiedząc że H= 8 pierwiastek 3. Oblicz jakim procentem powierzchni
Kuman: Kolejne ciekawe zadanie
iwonka :): Masa samochodu wynosi 1 tonę i przejeżdża przez wypukłość o r=50m. Obliyczyc przy jakiej prędkości oderwie się od ziemi w najwyższym punkcie. g=10m/s2
kasia_m: podać jawny wzór na Sn oraz udowodnić indukcję jego poprawności
pomocy: 3x jakiej funkcji elementarnej to jest pochodna proszę pomocy
Kuman: Czy może mi ktoś wytłumaczyć zadanie z wartością bezwzględną?
wytrawny brakarz: źle obliczone trzeba poprawićc
PAULIŚ: ROZWIAZ ROWNANIA I NIEROWNOSCI a) x2-6x+7-0 a)4x2-5x=1<0
Kuman: Korzystając z własności wartości bezwzględnej uzasadnij, że wyrażenie
muniek: wyznacz f -1 dla f=x2-2x-3 dla x∈(3,4>
BUKAJESZCZERAZ: jak zilustrować geometrycznie zbior f -1(A), A={1,-1}, g: R2→R, g(x,y)=xy
dfag: Na okręgu o promieniu długości 5 cm opisano trapez prostokątny, którego najkrótszy bok ma długość 7.5 cm. Oblicz pole tego trapezu
nati: przedstaw podane wyrażenie jako jeden logarytm 4-log3=
BUKAJESZCZERAZ: jak narysować funkcję f(x,y)=(x+2y,3x-y) f:R2→R2 jak wyznaczyć funkcję f -1
dojfjd: Kontener do przeworzenia towarów ma objętość 156m3. Oblicz jego wymiary, wiedząc że szerokość jest o 0.75 m mniejsza od wysokości, długośc trzy razy większa od wysokości, a
martusia655: W prostopadłościanie krawędzie podstawy mają długość 6cm i 8cm. Przekątna prostopadłościanu tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 600. Oblicz objętość
luis : prosze o pomoc... Na kongres naukowy przybyło 100 matematyków, z których 85 władało językiem angielskim, 80
pomocy: 3x jakiej funkcji elementarnej to jest pochodna
Kuman: Funkcja f określona jest wzorem f(x)= 3x2-9x +c, gdzie c∈R. Wyznacz wszystkie wartości współczynnika c, dla których:
arturo: Sprawdź, które z podanych zdań są prawami logiki: a) (p V q) ⇒ p
Sn93: Proszę pomóżcie . Z punktu na okręgu poprowadzono dwie prostopadłe cięciwy o długościach 2 √2 cm i 2 √3cm . Oblicz długość okręgu.
kłopotyyyyy: jak dobrac wymiary prostokata,jesli jego pole ma być niemniejsze nic 5 cm2 i nie większe niź 12cm2 oraz długości boków maja różnić się o 4cm.podaj wszystkie
rafał: Może nie z matmy, ale jestem w desperacji....... Ile dm3 metanu otrzymano działając HCL na AL4C3 jeżeli uzyskano w reakcji 2,67g
Gośka: wyznacz postać ogólna trójmianu kwadratowego, znając jego pierwiastki oraz współczynnik a:
Angel: za trzy ksiazki ktorych ceny tworza ciag geometryczny zapłacono 61 zł. za pierwasza i druga razem zaplacono o 11 zł wiecej niz za trzecia.. ile zapłacono za karzda ksiazke
arturo: Na kongres naukowy przybyło 100 matematyków, z których 85 władało językiem angielskim, 80 francuskim, 70 niemieckim, a 66 rosyjskim. Czy wśród matematyków był taki, który władał
martusia655: Przekątna graniastosłupa prawdiłowego czworokątnego ma długość 13 cm, a krawędź podstawy ma długość 5 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
arturo: pomiedzy jest U czyli suma tak? b) < – 3, 2 > U (a, 5 > = <– 3, 5 >
andrio1: Kontener do przeworzenia towarów ma objętość 156m3. Oblicz jego wymiary, wiedząc że szerokość jest o 0.75 m mniejsza od wysokości, długośc trzy razy większa od wysokości, a
Angel: Trzy liczby tworzą ciag geometryczny. Suma tych liczb jest rowna 57 a iloczyn 5832.Znajdz ten ciag.
mmaarrttaa: Przekątna graniastosłupa prawdiłowego czworokątnego ma długość 13 cm, a krawędź podstawy ma długość 5 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
Angel: Suma trzech wyrazów tworzacych ciag geometryczny jest równa 21, a ich iloczyn wynosi 216. Znajdz ten ciag
luki: potrzebuje pomocy prosze pomóżcie
arturo: Jeszcze jedno zadanko .... Na kongres naukowy przybyło 100 matematyków, z których 85 władało językiem angielskim, 80
ASIA: na spotkaniu towarzyskim kazdy uczestnik spotkania przywitał soię z każdym z pozostałych i w ten sposób wymieniono 45 uscisków.Ile osób uczestniczyło w tym spotlkaniu?
kocham matme: pewien człowiek zapytany ile ma lat odpjeżeli całkowita liczbę moich lat pomnozymy przez liczbę o 50 mniejszą i do otzrymanego iloczynu dodamy 624 to otrzymamy
arturo: Dane są zbiory: A = {0, 1, 2, 3}, B = {0, 1, 2} Wypisz wszystkie elementy zbioru: a) C = {x: x = k + l, gdzie k є A i l є B}
arturo: a) (– 2, 4 > \ < a, 6) = (– 2, 4) b) < – 3, 2 > (a, 5 > = <– 3, 5 >
adaśko: Wynacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych reszta z dzielenia wielomianu
Izka: Pomóżcie mam takie samo zadanie jak koleżanka i też tak samo podane.
ona: uzasadnic ze podane rownania maja jednoznaczne rozwiazania we wskazanych przedzialach: a)
KILUNIA: zadanie1. Skróć wyrażenie wymierne.Napisz potrzebne założenia:
arturo: a) (p v q) ⇒ p b) ~ [(p v q) ⇒ (p "i" q)]
Dj Kichawa : No to ja mam zadanko dla kichawek ktore sie tu coś naśmiewają zobaczymy czy zrobicie
arturo: Zadanie 2. Sprawdź, które z podanych zdań są prawami logiki: a) (p q) p
wojtass: wyznacz współczyniki a,b tak aby W(x) razy F(x) - H(x) był wielomianem zerowym W(x)=-3x+5 F(x)= x kwadrat + bx +c H(x) = -3x (do potęgi 3 tylko x) - x kwadrat - 2x +
misia: Ciało robi 12 obrotów na sekundę i po 6 sekundach zatrzymuje się. Jakie jest przyspieszenie kątowe ?
misia:
adaśko: Sprawdź, czy dziedziny funkcji są równe
Izka: Mam takie zadanie pomożecie Drzewo o wysokości 9m rzuca cień o długości 6m. Oblicz wysokość masztu, jeśli w
IGOR: KOREKTOR DO ZAMALOWANIA BŁĘDÓW TO TAŚMA O DŁUGOŚCI 8,5 M I SZEROKOŚCI 4,2MM A4 [210MM NA 297MM]?
Basieńskaaa: Jak mam narysować wykres funkcji : 1) y= |x2+6|x|+10|
kocham matme: mój bład!
eryk: 6 I n3+5n
Martyna: Pojemnik prostopadłościenny o podstawie kwadratowej ma szkielet wykonany z drutu o długości 120cm. Przy jakich wymiarach pojemnika na wyprodukowanie zużyje się najwięcej
kasia: jeszcze w jednym zadanku prosze o pomoc Działo waży 1 tonę a pocisk wystrzelony 1 kg i na końcu lufy ma V=400m/s. Obliczyc Energię kinetyczną przy wyjściu z lufy
kasia: prosze o pomoc... Masa samochodu wynosi 1 tonę i przejeżdża przez wypukłość o r=50m. Obliczyc przy jakiej prędkości oderwie się od ziemi w najwyższym punkcie. g=10m/s2
asiulka: prosze o pomoc w zadaniu! Samolot startuje z V= 60 m/s pod kątem 60 stopni. Promienie słoneczne padają pod kątem 90 stopni na asfalt. Z jaką V porusza się cień
Damian: Wysokość ściany bocznej trójkątnego ostrosłupa prawidłowego ma długość h, a wysokość ostrosłupa jest równa H. Oblicz objętość ostrosłupa.
karina: Help! Dany jest prostopadłościan o krwędziach 3km, 4km, 5km.
BUKA: jak zilustrować geometrycznie zbior f -1(A), A={1,-1}, g: R2→R, g(x,y)=xy
BUKA: jak narysować funkcję f(x,y)=(x+2y,3x-y) f:R2→R2 jak wyznaczyć funkcję f-1
paulinaaaaaa: uzasadnic ze podane rownania maja jednoznaczne rozwiazania we wskazanych przedzialach: a)
Marzena: Proszę o pomoc gdyż mam problem z takim zadaniem: Klasa liczy 28 uczniów w tym 12 chłopców. Na ile sposobów można ustawić tych 12 chłopców a)-: w szeregu b)-: w
Agnieszka: Czesć czy możecie mi powiedzieć na czym polegają te zadania :
Marta: Olka: Czy ktoś mógłby pomóc :: Otwór o średnicy 0,5m powiększono wiertłem o średnicy 1cm. O ile procent zwiększyła się
GŁOMB: Jestem noga z matmy PODANA FUNKCJE ZAPISZ W POSTACI KANONICZNEJ I ILOCZYNOWEJ