mm4: podstawa jest zbudowana z 6 trojkatow rownobocznych
a - krawedz boczna podstawy (bok jednego trojkata rownobocznego)
8
√3/a = tg60
o ⇒ a=8
wysokość w trójkącie równobocznym: a
√3/2
licze wysokość (d) jednego trójkąta równobocznego, który jest w podstawie:
d = 8
√3/2 = 4
√3
H - wysokość ostrosłupa
h - wysokość ściany bocznej ostrosłupa
d - wysokość jednego trójkąta równobocznego, który jest w podstawie
H
2 + d
2 = h
2
(8
√3)
2 + (4
√3)
2 = h
2 ⇒ h = 4
√15
Pp = a
2√3/4 * 6 = 96
√3
Pb = (8 * 4
√15) /2 * 6 = 96
√15
Pc=96(
√3+
√15)
96(
√3+
√15) - 100%
96
√15
x już wyliczysz