wojtass: wyznacz współczyniki a,b tak aby W(x) razy F(x) - H(x) był wielomianem zerowym
W(x)=-3x+5 F(x)= x kwadrat + bx +c H(x) = -3x (do potęgi 3 tylko x) - x kwadrat - 2x +
20
10 gru 18:19
hgfchvhf: Ω∞∈→←→←→←→←→→hvvhnvh←→≠
10 gru 18:28
gaga:
(-3x+5)(x2+bx+c) +3x3 +x2 +2x - 20
po wymnożeniu i uporządkowaniu otrzymasz wielomian
(6-3b)x2 +(5b -3c +2)x +5c -20
czyli
6-3b=0 i 5b -3c +2=0 i 5c-20=0
a tu juz dasz radę powodzenia w obliczeniu a i b i c
10 gru 18:30
wojtass: nierozumiem z skąd wzielo się to 6.... (6-3b)xkwadrat
^
10 gru 18:45
wojtass: prosze o pomoc
10 gru 18:45
- gaga:
jak redukujesz to po wyłączeniu x
2 przed nawias własnie to otrzymasz
napisać Ci dokładnie

czy juz wiesz
10 gru 19:03
- gaga:
Masz tam po redukcji
-3bx
2 +6x
2= (6-3b)x
2 podobnie -3cx +5bx +2x = -( 3c -5b -2)x
wiesz już
10 gru 19:07
wojtass: oks...dzięki wlk

kolega mi już poddal...wszystko..ale też dzięki
10 gru 20:03