Kuman: Kolejne ciekawe zadanie

Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których rozwiązania x
1i x
2 równania
x
2+13x- 24= (10-m)x-15 spełniają warunek x
12*x
22+3x
1*x
2=0.
Zacząłem rozwiązywać, uporządkowałem równanie i otrzymałem postać x
2+(3+m)x - 9 =0 i nie
mogę dalej ruszyć...
10 gru 21:59
gaga:
Wzory Viete
a x
1+x
2= -b/a x
1*x
2= c/a
czyli
c/a +3*c/a =0 4*c/a=0
x
2 +( 13 -10 +m)x - 9=0
x
2 +( m+3)x -9=0
ojjj widze ,ze cos źle napisałes warunek

sprawdź i napisz poprawnie
10 gru 22:10
gaga:
bo w tym warunku chyba
gdzieś suma pierwiastków jest

tak myślę
10 gru 22:13
Kuman: ojj źle

X
12+x
22+3x
1*x
2= 0
10 gru 22:19
gaga:
Ok

! nie zwróciłam uwagi,że tam są kwadraty przy x
1 i x
2
za moment

ale sprawdź czy napewno dobrze napisałes ten warunek
bo to wazne
10 gru 22:19
10 gru 22:20
Kuman: O proszę jak Ty wszystko dobrze wiesz

co ja bym dał żeby tak matematykę dobrze umieć xD
no przepraszam noo

człowiek sie tyle uczy to mu sie może suma z iloczynem pomylić
10 gru 22:23
gaga:
Nooo

a sprawdź czy dobre równanie bo coś mi tez nie pasi
10 gru 22:25
Kuman: oj równanko to musi pasić, bo jest ok xD
10 gru 22:26
Dj Kichawa : no to teraz chyba już sobie dasz rady
10 gru 22:28
Kuman: jeszcze jak by tych kwadratów nie było nad x1 i x2 to bym dał sobie rade...
10 gru 22:32
Dj Kichawa : Wiedziałem że już widziałem te zadania to jest próbna matura z operonu poziom rozszerzony
tak samo to zadanie z wartością bezwzględna
10 gru 22:33
Kuman: tak

ale te rozwiazanie które były razem z nimi za wiele nie mówią
10 gru 22:34
Dj Kichawa : mówią tyle ile trzeba czyli wszystko jeżeli robisz jakieś zadanka z matmy to na pewno
dasz sobie rady z takimi ja się modle o takie na maturze
10 gru 22:36
gaga:
No dobrze , ale wolałam zapytac
więc 1/ Δ>0 Δ= m
2 +6m +45 policzysz chyba bo ja na skróty
czyli m
2 +6m +45>0 dla kazdego m⊂R bo drugadelta ujemna
2/ warunek
przekształcamy tak x
12 +x
22 = (x
1 +x
2)
2 - 2x
1*x
2 wiesz

czyli naszwarunek zmieni sie do postaci
(x
1+x
2)
2 +x
1*x
2 =0 za x
1+x
2 = -b/a a za x
1*x
2 = c/a
ponieważ a=1 to b
2 = -c
czyli (m+3)
2 = 9 to m+3= 3 lub m+3 = - 3
m=0 lub m = - 6
i tyle Odp;; m= 0 lub m = 6
myslę,że sie nie walnęłam ,bo zmeczenie juz daje znać wiec sprawdzaj
10 gru 22:38
Kuman: jak dla mnie to nie mówią ile trzeba bo nie zawsze wiem skąd sie niektóre rzeczy biorą
staram sie to rozwiazywac sam ale nie zawsze wychodzi albo rozwiąze do pewnego momentu i
dalej pustka
10 gru 22:39
Kuman: Nie nie odpowiedzi są właśnie takie, dziekuję Ci serdecznie za pomoc i dzisiaj juz nie
męcze

Dobranoc
10 gru 22:41
gaga:
Jest OK

sprawdziłam

tylko
w Odp napisz m = 0 lub m = - 6 a nie 6 OK

spadam coś
10 gru 22:50
gaga:
A tak poza nawiasem ( moglibyście jeszcze podawać jak macie odp

nie zastanawialibyśmy
sie czy nie popełnilismy błędów rachunkowych OK
10 gru 22:52
10 gru 23:01