Pakos: Obliczyć pochodną funkcji korzystając ze wzorów:
f(x) = √x2 + 3
Znalazłem na necie rozwiązaniem, ale nie przyprawia ono mnie o uśmiech.
10 gru 23:00
10 gru 23:05
gaga:
A funkcja jet złożona
więc f'(x) = g'(h(x) )*h'(x) gdzie h(x) = x2+3
10 gru 23:09
Pakos: Prawda jest taka, że krótko po napisaniu tego postu zrozumiałem dokładnie o co chodzi
(nie wiem, ale miałem zamułe - robię już 3-cią godzinę zadania z pochodnych ze straszną
migreną i jakoś mi się już wszystko miesza)
Niemniej jednak wzór na funkcję złożoną bardzo pomocny (choć w miedzy czasie sam już go
wyprowadziłem (; ).
Wydaje mi się jednak, że zadanie można przedstawić w takiej (przejrzystszej formie):
a = x2 → a' = 2x
b = √a → b' = 1:2√a
I teraz:
f(x)' = a' * b' = 2x * 1:2√x2+3 = itp.
10 gru 23:38
gaga:
Wiem ,że jesteś maturzystą

więc chyba juz wiesz
o co chodziło w zad: ( nawiasem to bardzo prościutkie

powodzenia
10 gru 23:42
gaga:
jeżeli już to tak
a = x2 +3 → a'= 2x
10 gru 23:44
Pakos: tak tak (;
mówiłem, że mam migrenę...
10 gru 23:48
nocek: Migrena

? To imię Twojej " lubej "
10 gru 23:53
Zapytajka: a ja mam pytanie, bo ja nie rozumiem skąd wzięło się w liczniku nad pierwszą kreską
ułamkową 2x? Proszę wytłumaczcie mi to bo ja nic nie łapię z tych pochodnych.
14 gru 22:57
xpt: Zapytajka-> z wzoru (xn)' = n* xn-1 dla x2 pochodna wynosi 2x
nei ma nic związanego z 3 bo (3)' = 0
14 gru 23:10
neli: 1/√2−3x
17 kwi 10:59