eryk: 6 I n3+5n
10 gru 16:12
eryk: wykazać za pomocą indukcji matematycznej!
bardzo proszę o pomoc!
10 gru 16:13
wuwu: Co wykazać? i napisz czy tam 61 czy co to?
porzadnie napisz treść zad. jak chcesz porządną odp
10 gru 16:39
eryk: no mam taką treść: wykaz za pomocą indukcji matematycznej!
6 I n3+5n
gdzie.
I- jest to znak podzielności (w zadaniach tego typu jest tak zaznaczana) czyli coś w
stylu: udowodnij ze liczba 6 jest podzielna przez n3+5n lub odwrotnie!
10 gru 16:49
eryk: i co nikt nikt nie potrafi pomóc

ja utknąłem w pewnym momencie i nie wiem co dalej robić?
10 gru 21:10
eryk: 
please
10 gru 23:22
Dariusz: S: 6|1+5
Z: 6|n3 + 5n
T: 6|(n+1)3 + 5n + 5
D: (n+1)3 + 5n + 5 = n3 +3n2 + 3n + 5n + 5 + 1 = n3 + 3n2 + 3n + 5n + 6 = 6(k+1) +
3n2 + 3n
3n2+3n=3n(n+1) c.k.d gdyz jedna z liczb parzysta
taki skrotowy dowod
11 gru 14:37