bbbb: mamy dowolny trapez i jego przekatne, ktore dziela trapez na 4 różne trójkąty. pole
trojkata przy górnej podstawie trapezu wynosi 4, a przy dolnej 9. oblicz pole trapezu.
wyznaczylem wzor w zaleznosci od dlugości podstaw, ale moze jest jakis sposob aby
bezpośrednio policzyc pole tego trapezu?
10 gru 22:52
bb:

P
trapezu=(
√P1+
√P2)
2
P=25
1 maj 23:39
Mila:

P
ΔAOD=P
ΔBOC
P
2=4*9
P=2*3=6
P
ABCD=4+9+2*6=25
2 maj 18:11
Mila:

II sposób
|DC|=b, |AB|=a
1) ΔDCO∼ΔABO
Stosunek pól Δ podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa⇔
2)
| PΔDOC | | 2 | | 4 | | 2 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔P=6 |
| PΔCOB | | 3 | | P | | 3 | |
Pole trapezu j.w.
2 maj 18:25
cccc:

P
3 =
√ P1 P2
pole trapezu P = (
√ (P1 +
√ P2 )
2
2 maj 21:00
aaaa:
2 maj 21:15