Kuman: Funkcja f określona jest wzorem f(x)= 3x2-9x +c, gdzie c∈R. Wyznacz wszystkie
wartości współczynnika c, dla których:
a) funkcja f nie ma miejsc zerowych,
b) jednym z miejsc zerowych funkcji f jest liczba 2,
c) wierzchołek paraboli, która jest wykresem funkcji f , należy do prostej o równaniu
y=x
10 gru 20:13
- gaga:
a) Δ<0 Δ= 81 -12c czyli -12c +81 <0 <=> c> 27/4
b) f(2)=0
czyli 3*4 - 9*2 +c =0 <=> c= 18 -12 <=> c = 6
c)
xw= -b/2a yw= -Δ/4a xw= 9/6 = 3/2 yw= (81-12c)/12
yw= (27/4 ) -c
y=x czyli 27/4 - c = 3/2 c =21/4
10 gru 20:24
Kuman: Dzięki wielkie
10 gru 20:26
luis : prosze o pomoc do tego zadania co przybylo 100 ludzi...
10 gru 20:27