mmaarrttaa: Przekątna graniastosłupa prawdiłowego czworokątnego ma długość 13 cm,
a krawędź podstawy ma długość 5 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
graniastosłupa.
10 gru 19:36
ela: Podstawa jest kwadratem, więc jej przekątna ma dł. 5√2. Przekątna graniastosłupa,
podstawy i wysokość ("H" krawędź boczna) tworzą trójkąt prostokątny, gdzie 13 jest
przeciwprostokątną. Z tw. Pitagorasa
(5√2)2 +H2=132
H=√119
Pole podstawy: P=52=25
Objętość: P razy H=25*√119=25√119
Pole jednej ściany bocznej: krawedź podstawy razy "H":=5√119
Pole całkowite:4 razy pole ściany plus 2 razy pole podstawy=4*5√119+2*25=20√119+50
13 gru 21:03