GŁOMB: Jestem noga z matmy

PODANA FUNKCJE ZAPISZ W POSTACI KANONICZNEJ I ILOCZYNOWEJ
A) y= x
2+6x-10
B) y=-x
2+3
ROZWIAZ ROWNANIA I NIEROWNOSCI
a) x
2-6x+7-0 a)4x
2-5x=1<0
b)-x
2+2x-1=0 b)3x62-6x>/0
c) 36-9x
2=0 c)9x
2-4</0
d)16x
2-25x=0 d)-2x
2+5x-1>/0
e) 25-(x+2)
2=0
f)
√2x
2+x-3
√2=0
g)24x-x
2=0
10 gru 09:00
23rav23: A) y=(x+3)2-9-10=(x+3)2-19 - postać kanoniczna
teraz postać iloczynowa:
Δ=b2-4ac=36+40=76, √Δ=√76=2√19
x1=(-6-2√19)/2=-3-√19
x2=-3+√19
y=(x+3+√19)(x+3-√19) - postać iloczynowa
10 gru 09:52
23rav23: B) podana fukcja już jest w postaci kanonicznej i ogólnej zarazem
TERAZ postać iloczynowa:
y=-x2+3=-(x-√3)(x+√3) - postać iloczynowa
10 gru 09:56
23rav23: zadania od a) do g) rozwiąż za pomocą Δ i pierwiastków
nierówności tak samo tylko po rozwiązaniu rysunek i odczytanie przedziałów rozwiązania
10 gru 09:59