martusia655: W prostopadłościanie krawędzie podstawy mają długość 6cm i 8cm. Przekątna
prostopadłościanu tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 600. Oblicz objętość
prostopadłościanu.
10 gru 20:24
- gaga:
Narysuj ten prostopadłościan

rozpatrzymy trójkat prostokatny o przyprostokatnych
H --- jedna przypr.
d ------ druga przypr. ( d --- przekatna w podstawie)
d
2 = 6
2 +8
2 d
2= 100 to d = 10
z funkcji tg60
o = H/d i tg60
o=
√3
obliczymy H= d*
√3 = 10
√3 cm
więc V = 6*8*10
√3 = 480
√3 cm
3
10 gru 20:31
MARIOLA: Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość "a". Pole powierzch bocznej
wynosi 1/4√15a2. Oblicz objętość
20 mar 23:06