Angel: za trzy ksiazki ktorych ceny tworza ciag geometryczny zapłacono 61 zł. za pierwasza i
druga razem zaplacono o 11 zł wiecej niz za trzecia.. ile zapłacono za karzda ksiazke
10 gru 19:47
ewelinay: Ania mi to kumpel rozwiazal:
a+b+c=61
a+b=c+11
a-a1
b2
c-a3
a1+a2+a3=61
a2=a1*q2
a3=a1*q2
a1+a1q+a1q2=61
a1+a1q=a1q2+11
rozwiaz ten uklad rownan
potem powinno ci wyjsc 36q2-25q2-25=0
25
a1= -----
q2
potem obliczasz delte pozniej q[1} i q2
a1=25/(5/4)2=25*16/65=16
a2=16*5/4=20
a3=20- 5/4=25
aniu tylko oblicz to wszystkoco tam ci napisalam
10 gru 21:41