rafał: Może nie z matmy, ale jestem w desperacji.......
Ile dm3 metanu otrzymano działając HCL na AL4C3 jeżeli uzyskano w reakcji 2,67g
Chlorku glinu
10 gru 19:51
Dj Kichawa : z chemii miałem całe 3
10 gru 19:52
marycha: 12HCl+Al4C3--->4AlCl3+3CH4
1mol=22,4dm3
masa molowa metanu=16g
teraz z proporcji
16g - 22,4dm3
2,67g - x
x=3,7 dm3 to jest odp.
11 gru 19:24
basia: no na moj ust to sie nie zgadza....
masa molowa metanu=16
zas masa molowa chlorku glinu=133.5
i proporcja
4*133.5 - 3*16
2.67 - m
m=0.24g
i teraz ze wzoru
m/M=V/V0
gdzie V to jest nasze szukane, m=0.24g, M = masa molowa CH4 a V0=22,4dm3
i jak podstawisz to V=0,112
ale nie chce sie z marycha kłócic wiec lepiej zeby to ktos inny zobaczyl....
11 gru 19:41
marycha: ta pierwsza proporcja nie pasuje mi, m to jest masa AlCl3, wiec proporcja powinna być
inna:
4*133,5 - m
3*16 - 2,67
ale masz obliczyc dla metanu a nie chlorku glinu
Zastanawiam się skąd wziełaś ten wzór hmm
11 gru 20:01
basia: no to licze dla metanu a nei dla chlorku glinu.... a ten wzor to z 2 na liczbe moli...
n=V/V0 i n=m/M.. .czyli jak podstawisz to ci wychodzi m/M=V/V0...
mi z kolei ta twoja proporcja nei pasuje....
11 gru 20:06
marycha: w połowie zadanai masz dobrze,wzór jest dobry(tez wychodzi dobry wynik),ale nie wiem co
to za wzór,tylko że pod m masz podstawic 2,67 Czyli bez żadnych proporcji

Wynik
3,7dm
3 jest dobry
Chodzę do technikum chemicznego
11 gru 20:07
marycha: sorki zwracam honor,nie uważnie przeczytałąm treść 2,67 to jest chlorek glinu a nie
metan, przez to małe zamieszanie
11 gru 20:10
basia: czyli powinno wyjsc ze V=0.112?
11 gru 20:15
marycha: bedzie inny wynik,wiesz co zrobiłaś złe pod M podstawiasz 16,nie bierzesz z reakcji czyli
3 mole,tylko na 1 mol
wynik 0,336
11 gru 20:32
basia: no tak....bo jak juz M policzylam to podstawilam....jasne

i tak doszlimy do porozumienia
11 gru 20:34