iwonka: Jak wyznaczyć funkcję odwrotną do danej? Pomocy.
10 gru 23:38
iwonka: np do takiej:
y=pierwiastek z 2x+5
10 gru 23:39
gaga: podnosisz obydwie str. do kwadratu i nastepnie przekształcasz
by wyliczyć x
y2= 2x +5
2x = y2 -5
x = 1/2(y2-5)
pewnie na lekcji zapisujecie teraz tak
y = 1/2(x2-5)
lub y = 1/2*x2 -5/2
10 gru 23:50
iwonka: Super, dziękuję
11 gru 23:48
iwonka: Jeszcze jedna. Wyznaczyć funkcję odwrotną do y=arcsin3√x. Liczę na pomoc.
11 gru 23:50
kk:
10 mar 22:44
kk:
10 mar 22:44
Bogdan:
y = arc sin 3√x
3√x = siny
x = sin3y
y = sin3x
11 mar 00:34
Mac: A gdy mamy funkcje kwadratowa np. X(x−5)? Jak zrobic f−1 z tego? Z gory dziekuje.
21 paź 18:21
Aga1.: Przedstaw funkcję w postaci kanonicznej
licz dalej, ( spierwiastkuj obie strony, i podaj dla jakich x zachodzi)
21 paź 19:58