dojfjd: Kontener do przeworzenia towarów ma objętość 156m3. Oblicz jego wymiary, wiedząc że
szerokość jest o 0.75 m mniejsza od wysokości, długośc trzy razy większa od wysokości, a
jeden z wymiarów jest równy 12 m
prosze o pomoc
10 gru 20:24
stresik: Wiedząc, że jeden z boków wynosi 12m, zamiast objetością będziemy posługiwali się polem:
V = h*a*12 = 156 [m3] ⇒(Pole) a*h = 13 [m2] ⇒ wynika z tego, że najdłuższy bok (b)
ma 12 m długości
a następnie obliczamy pozostałe krawędzie, wiedząc, że:
wysokość - 3h = b ⇒ h = (1/3)b = 4 m
szerokość - a=h-0,75 = 4 - 0,75 = 3,25 m
17 gru 00:41