Kuman: Korzystając z własności wartości bezwzględnej uzasadnij, że wyrażenie
||x-2| - 4|*||x-2|+4|* |2/x2-4x-12| przedstawia liczbę naturalną. Podaj koniecznie
założenia.
10 gru 20:34
nalepek: juz pisze, moment

tzn mam nadzieje ze mi wyjdzie
10 gru 21:11
Kuman: oki czekam
10 gru 21:13
errata:
= 2 -- czyli naturalna

10 gru 21:18
Kuman: świetnie

ale skad mi sie to mistrzu wzieło

ja chce umiec to rozwiązać samodzielnie, a
nie znać wynik

ale mimo wszystko dziekuje
10 gru 21:20
errata:
IaI *IbI= Ia*bI
I( x-2)2 -16I= I x2 -4x -12I moduły skrócić i wynik = 2
10 gru 21:21
errata:
zastosowaliśmy wzór na (a-b)(a+b) = a2 - b2
10 gru 21:22
nalepek: ||x-2|-4|*||x-2|+4|*|2/(x2-4x-12)| = | (|x-2|-4) * (|x-2|+4) | *|2/(x2-4x-12)| = |
(|x-2|)2-42 | *|2/(x2-4x-12)| = |(x-2)2 - 16 | *|2/(x2-4x-12)| = | x2-4x+4-16 |
*|2/(x2-4x-12)| = | x2 - 4x -12 *2/(x2-4x-12)| = |2| = 2
10 gru 21:25
Kuman: kurczę dalej nie rozumiem jak mnożysz ||x-2|-4| *||x-2|+4|
10 gru 21:31
errata: Przy założeniu,że x≠6 i x≠ - 2 koniecznie



!
10 gru 21:31
Kuman: aaaaa
no to już teraz czajeee

dzięki
10 gru 21:32
Kuman: to o założeniach wiem

dziekuje
10 gru 21:32
errata:
Napisałem że ze wzoru na różnicę kwadratów

nie chcesz to nie

dołącz jeszcze koniecznie założenia

bo tylko wtedy wyrażenie ma sens
10 gru 21:34
roksana: |x2−1|*|x2+x+1|
20 lis 14:59